Google
Twoja wyszukiwarka

sobota, 31 marca 2007

Darmowe?

Moja idea jest prosta, to pomaganie ludziom. Jak powiedział kiedyś Albert Einstein: "Najpierw postaraj się być wartościowym człowiekiem. Sukces nadejdzie sam." Jeżeli jakieś zagadnienie medyczne Cię ciekawi, jeżeli masz jakąś wątpliwość - zadaj pytanie w komentarzu a ja zgodnie ze stanem swojej wiedzy postaram się na nie odpowiedzieć. W zamian poproszę o szczery uśmiech i pomoc w nakarmieniu głodnych dzieci: ustaw swoją stronę startową jako http://www.pajacyk.pl/ . Poza tym umieściłem na stronie reklamy, warto się im przyjrzeć, ponieważ często prowadzą do innych ciekawych stron o temetyce medycznej. Pozdrawiam. Twój doradca medyczny.

671 komentarzy:

1 – 200 z 671   Nowsze›   Najnowsze»
Mirka Burka pisze...

Szanowny Panie,

Piszę do Pana ponieważ nie wiem gdzie mogę szukać pomocy. Lekarze są bezradni, a ja tracę już nadzieję i coraz bardziej obawiam się o zdrowie mojej córki.
Moje dziecko ma 17 lat. Zawsze była bardzo zdrowa. Właściwie poza drobnymi przeziębieniami i chorobami wieku dziecięcego nic jej nie dolegało.
O mniej więcej października ubiegłego roku bardzo często gorączkuje. Temperatura na początku sięgała nie wyżej niż 37,8 oC. Za każdym razem jest coraz wyższa, narasta bardzo szybko i zawsze trwa 1 dzień. Towarzyszą jej silne dreszcze, bole głowy, stawów i kości oraz ogólne złe samopoczucie. Ma wówczas obrzęknięte powieki. Lekarze raz zapisują antybiotyk, a raz nie. Zależy do kogo akurat trafimy. Charakterystyczne jest przy tym, to, że objawy występują zawsze w weekend (piątek, sobota - a niedziela na ogól jest już dniem bez temperatury. Czasami córka uskarżała się na kłujący ból w nadbrzuszu i mdłości. Ponieważ lekarze nie zlecali żadnych badań, postanowiłam zrobić je na własną rękę. Nie znam się na medycynie, więc sama zdecydowałam jakie to będą badania. Wybrałam ASO, morfologię z rozmazem, OB, poziom żelaza, USG jamy brzusznej, badanie og. moczu, holesterol, poziom cukru (cukier robiłam już drugi raz, bo w pierwszym badaniu na czczo był obniżony poziom, enzymy trzustkowe. Wszystkie badania były w normie.
Córka prowadzi bardzo intensywny tryb życia. Ma dużo zajęć pozalekcyjnych. Jest tancerką, więc tańczy po kilka godzin tygodniowo.
Myślę, że w tym momencie muszę wskazać na jeszcze jedną bardzo ważną sprawę, i nie wiem czy ona nie okaże się kluczowa w tym przypadku. W październiku moja córka zachorowała na mononukleozę. Miała woczas powiększoną śledzioną, wysoką gorączkę, ból gardła z charakterystycznym dla tej choroby nalotem, bóle głowy itd. Przebywała na diecie zgodnie z zaleceniem lekarza. Złe samopoczucie dość szybko ustąpiło. Uczucie osłabienia trwało nie dłużej niż miesiąc. Lekarz po około miesiącu pozwolił jeść normalnie.
Zastanawiam się czy to co się dzieje teraz z moją córką może być skutkiem złego leczenia, czy też zbyt krótkiej diety i oszczędzającego trybu życia po mononukleozie?
Czy jeżeli zaledwie miesięczny okres leczenia mononukleozy nie miał znaczania, to cotygodniowa gorączka może być zwiastunek jakiejś poważnej choroby?
Gdzie powinnam szukać przyczyny tak gwałtownie rosnącej gorączki? Co robić?
Czy po przejściu mononukleozy córka może mieć jakieś dalsze kłopoty ze zdrowiem? Czy do końca życia jest nosicielem tej choroby? Jeżeli jest nosicielem, to jak i kiedy zaraża? Czy stanowi zagrożenie dla swoich przyszłych dzieci i partnera życiowego?

Proszę o pomoc.
Mirka Burska

patryk pisze...

witam serdecznie.jestem studentem medycyny.mam do napisania referat na temat mechanizmow wchlaniania wody w nerkach.przeszukalam juz chyba caly internet, i nic dobrego nie znalazłam.szczerze mowiac nie wiem jak sie za to zabrac.bardzo prosze o króciutkie streszczenie tematu-przyblizy mi to temat i bede miala koncepcje pracy.bylbym niezmiernie wdzieczny

patryk pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Wiktor (victor) pisze...

fizjologia prof. Traczyka lub google polecam

Dawid Basak pisze...

Witam,

Mam problem. Od dwóch miesięcy codziennie jak sie budzę rano mam zapchany nos. Wydmuchać nawet nie mogę. Czy jest jakiś sposób na to, by m nie mial takich doleglowosci ?? Jest to uciążliwe ;/

Proszę o odpowiedz na gg: 2503295 lub tutaj.
Oczywiście stronę startową utorzyłem :)

Pozdrawiam!

Wiktor (victor) pisze...

objawowo moglyby pomoc krople do nosa - obkurczaja naczynia i zmniejszaja ilosc wydzieliny w nosie, ale to tylko na krotki czas, wskazana jest diagnostyka z czego wynika taka ilosc wydzieliny - jesli lekarz pierwszego kontaktu nic nie poradzi to zglosic sie do laryngologa

shellka pisze...

Witam serdecznie,
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, które mogłyby mnie naprowadzić na kierunek badań jakie powinnam wykonać.
Zacznę od tego, że miałam ciężkie dzieciństwo - bardzo stresujące z ojcem alkoholikiem i tyranem z osobowością dyssocjalną. Mam 24 lata, gdzieś w połowie liceum zaczęły się u mnie pojawiać nagłe kłucia z tyłu głowy po prawej stronie. Trwały one kilka sekund i powodowały zawroty głowy. Na jakiś czas zniknęła ta przypadłość, więc pomyślałam, ze bylo to wynikiem stresu, ale po roku znowu zaczęły się takie napady. Nasilają się gdy jestem przemęczona albo spięta, zdenerwowana. Od liceum co jakiś czas, zwłaszcza latem zdarzyło mi się prawie zemdleć - prawie ponieważ w ostatniej chwili wysiadłam z tramwaju i napiłam się zimnej wody, albo dotarłam do jakieś ławki i również zimny napój postawił mnie na nogi. Od dwóch lat mam też probnlemy z przebywaniem na słońcu oraz w dusznych i gorących pomieszczeniach - od razu robi mi się słabo, czarno przed oczami, czuję, ze zaraz zemdleję. Od dwóch lat pracuję przy komputerze - niemal cały dzień siedzę przykuta do biurka, i zaczęły mi się nasilać te objawy - nie mogę już nawet stać w kolejce do kasy w supermarkecie bo od razu robi mi się słabo, do tego doszła opuchlizna nóg - każdego dnia po pracy oraz często opuchlizna brzucha. W ciągu poprzedniego roku przytyłam 10 kg mimo, iż nie zmieniłam sposobu odżywiania i dużo się ruszałam (dłuuugie spacery, orbitreck). Jestem trochę przerazona tym wszystkim ponieważ nie mogę nawet w gorący dzień przejść się po mieście, po kilku minutach robi mi się słabo, nie mogę normalnie korzystać z komunikacji miejskiej - muszę czekać na autobus, w którym jest mało ludzi, nie mogę iść na koncert itp. Nie wiem, czy to ma jakiś sens, ale te słabości i ukłucia najczęściej przytrafiają mi się w pozycji stojącej - jeśli usiądę, napiję się czegoś zimnego, albo zwiększę dostęp świeżego, chłodnego powietrza, to mi przechodzi. Co to może być? Proszę o pomoc, o jakieś wskazówki, moja lekarka jest bardzo niemiła i mało kontaktowa więc chciałabym wiedzieć coś na temat mojej przypadłości zanim się do niej zwrócę po jakieś skierowanie.

GKFuzja pisze...

droga shellko, podawane przez Ciebie objawy są niestety niespecyficzne, jezeli te bole wystepuja w sytuacjach stresowych to mogloby to wskazywac na napięciowe bole glowy lub jakies objawy somatyzacyjne w przebiegu zaburzen lękowych (tzw nerwice) lub przy obniżonym nastroju. czy tym sensacjom z glowy towarzyszom jakies inne objawy (niepokoj, drzenie rak, pocenie sie, kolatanie serca)? prosze rowniez powiedziec czy objawy pojawiaja sie wylacznie w sytuacjach gdy jest wiele osob (supermarket, zatloczony autobus, ogolnie sytuacje w ktorych czuje sie Pani niepewna czy tez ze jakas ewentualna pomoc mogla by do Pani nie dotrzec)?mogloby to wskazywac na agorafobie czyli tzw lęk społeczny

gorzata pisze...

Jestem zinteresowana informacjami na temat nadpotliwości.Wchodziłam już na różne stronki, ale nie znalazłam żadnej porady, która by mnie dotyczyła.Wszędzie nadpotliwość wiąże się z poceniem rąk, stóp i pach.Ja mam trochę inne objawy tzn. nie pocą mi sie ręce, ani nogi, pachy to standarowo,ale używam antyperspisantów i jest ok.U mnie występuje problem jak jest gorąco, albo nawet ciepło i idę gdzieś to się ze mnie leje- pot.Mam mokre włosy a po twarzy spływa mi pot.Najlepsze, że nikt obcy mi nic nie powie, ale jak przychodzę do domu to pytają się mnie, czy pada deszcz.Przez jakiś czas chodziałm na aerobik i już po 10 min. spływała po mnie woda,a bluzkę mogłam wyżmnąć.W sumie to mi nie przeszkadzało, ale pani zaczęła na mnie zwracac uwagę i pokazywac mnie jako przykład tzn."proszę spojrzeć jak efektownie wykonuje ćwiczenia".Chciałam zwrócic uwagę, że jestem młodą osobą i wagowo nie mam nadwagi.

Wiktor (victor) pisze...

rzeczywiscie dziwne, ze poci sie szczegolnie glowa. warto byloby zdiagnozowac, czy to obfite pocenie nie wynika z zaburzen hormonalnych (np. nadczynnosc tarczycy)szczegolnie jesli ma pani drżące ręce, uczucie gorąca, poddenerwowanie, biegunki. jezeli nie uda sie ustalic konkretnej przyczyny to mozna leczyć objawowo -zastosowac toksyne botulinowa (tzw Botox)na miejsca, ktore sie szczegolnie poca lub jakies preparaty zmniejszajace potliwosc skory glowy - warto w celu dokladnego wyjasnienia wybrac sie do dermatologa

Iza pisze...

Witam serdecznie
Moje nieszczęście polega na "świeżym złamaniu kłykcia przyśrodkowego goleni lewej " w szpitalu zastosowano - otwartą repozycje złamania zespolenie śrubą i drutem K. Tutor gipsowy na 6 tyg .
Lekarz prowadzący zabardzo nie udzielił mi informacji o moim urazie powiedział tylko ze jest bardzo poważne ! Czy jest mozliwosc uzyskania informacji w jakim stopniu to jest powazne , czy bede normalnie chodziła i uprawiała sport? Czy jakies skutki moga pozostać uboczne , czy potrzebna jest rehabilitacja ... wogóle mam tyle pytań - to wszystko wiąże się ze strachem jaki odczuwam wynikający z tego wypadku . Mam na imie Iza i mam 26 lat . pozdrawiam serdecznie i prosze o odpowiedź.

Wiktor (victor) pisze...

droga izo. niestety nie mozna odpowiedziec na wszystkie twoje pytania, nawet majac komplet badan, poniewaz powrot do sprawnosci jest sprawa bardzo indywidualna. zapewne rehabilitacja przyspieszy powrot sprawnosci, ale o wszystkie szczegoly powinnas zapytac prowadzacego Cię lekarza, on ma na pewno znacznie wiecej informacji i doswiadczenia w tego typu przypadkach niz ja. przy nastepnej wizycie spokojnie zapytaj o wszystkie dreczace Cie watpliwosci, najlepiej zanotuj je sobie na kartce, tak by niczego nie zapomniec, podejrzewam tez ze lekarz moze nie znac odpowiedzi na temat tego jak to sie dalej potoczy, niestety "kazdy choruje tak jak umie". glowa do gory. pzdr

agag pisze...

Dzień dobry piszę do Pana bo potrzebuję rady. Od około trzech lat mam bóle w prawym podżebrzu ból promieniuje do tyłu pleców i ramienia. Bół pojawia się około dwóch razy w miesiącu, zawsze w nocy zwykle przechodzi po środkach przeciwbólowych ( ketonal. Nie wiem z jakiej przyczyny się pojawia, ale mam przypuszczenie że po dużej ilości pokarmu na noc. Bardzo proszę o radę bo okropnie się denerwuje nie wiem czy to może być kolka wątrobowa czy coś gorszego? dziękuję pozdrawiam.

justyna pisze...

witam.zwracam sie z prosba o pomoc.mam problem z kolanami .odczuwam okropny bol w kolanach. najsilniejszy rano.nie moge kleknac,trudno jest mi wstac i co chwile musze zmieniac pozycje9( prostowac nogi,rozciagac)pod koniec dnia nastepuje poprawa.moze nie dziwilo by mnie to w pozniejszym wieku ale mam 27 lat .bardzo prosze o porade.

Wiktor (victor) pisze...

droga agag. jeżeli te objawy występują po obfitym jedzeniu na wieczór mogą pochodzić zarówno w wątroby jak i być nietypowym objawem refluksu żołądkowego. następnym razem spróbuj "zaleczyć" ten ból mlekiem (pomaga przy refluksie), jeżeli nie ustąpi to są to najprawdopodobniej objawy z dróg żółciowych - wtedy powinny pomóc środki rozkurczające, np NOSPA, aby wstępnie ocenić drogi żółciowe należy wykonać usg jamy brzusznej. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga justynko, jezeli ból jest na tyle poważny, że przeszkadza Ci podczas większości dnia powinnaś zgłośić sięna konsultację do reumatologa, bóle i sztywność poranna sątypowymi objawami niektórych problemów ze stawami, np reumatoidalnego zapalenia stawów, i niektóre tego typu choroby zaczynają się już we wczesnym wieku. tylko spokojnie, uważam, że powinien to bezpośrednio zobaczyć ktoś bardziej doświadczony w tej kwestii niż ja. wszystkiego dobrego

różne pisze...

Witam serdecznie.
Mam pewien problem.
Jestem w siódmym miesiącu ciązy,ale nie w tym rzecz.Jakiś miesiąc temu zaczęła drętwieć mi lewa ręka,a dokładnie dłoń.(2 palce).Na początku drętwienie ustawalo ale teraz juz nie.Nie moge wykonywac prostych czynności.Nawet tj.zmywanie naczyń.Ostatniego,najmniejszego palca lewej dloni prawie nie czuje.Nie mam pojecia czym jest to spowodowane.Nie wiem czy mam iść z tym do lekarza i do jakiego?Od czego to moze wystepowac?Prosze o pomoc i odpowiedz.Z góry dziekuje

Anonimowy pisze...

droga rózne. Prosze niezwłocznie zgłosić się do lekarza aby to ocenił, najlepszy bylby chirurg ręki lub neurolog, gdy nie ma możliwości to lekarz POZ

różne pisze...

witam.odno�nie dretwienia lewej reki.Czy moze to oznaczac cos powaznego?Czy moze miec to wplyw na mnie lub dziecko podczas porodu?Martwie sie.Z gory dziekuje za odp

Wiktor (victor) pisze...

witam. dziecka raczej nic nie dotknie, ale wydaje mi się iż do normalnego funkcjonowania (jak np opieka nad nim) sprawna ręka jest również potrzebna ;) pzdr

Anonimowy pisze...

Moja kolezanka od urodzenia nie czuje zapachow, ale to kompletnie, nawet w perfumerii. Chodzi o powiklania okoloporodowe ktore towarzyszyly jej przyjsciu na swiat- ponoc odbywalo sie to nad wyraz dlugo.

Ona wogole sie tym nie interesuje, bo jak twierdzi jest jej z tym dobrze a nie chce isc znow do szpitala(miala bowiem powazne problemy z kregoslupem - to tez wynik powikłań zwiazanych z jej przyjsciem na swiat).

Chciałbym nakłonić ją do badań i może jakiegos zabiegu- w kazdym razie nie wiem czy taki stan jest rzecza do naprawienia i czy mozna jej wyrzadzic krzywde proba przywrocenia tego zmyslu do aktywnosci.

Anonimowy pisze...

Niedawno wyłamałem prawą rękę w łokciu, na ostrym dyżurze uznano złamanie główki kości prawej przedramienia i zagipsowano mnie na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach gdy miałem przyjść na kontrolę nie przyjęto mnie ponieważ w szpitalu rozpoczęto strajk głodowy. W innym szpitalu nie przyjęto mnie argumentując że leczenie powinienem kontynuować w szpitalu w którym je zacząłem, wróciłem wiec z gipsem i bez L4 do pracy. Po tygodniu wreszcie mnie przyjęto zdjęto gips i stwierdzono (jeśli dobrze zrozumiałem) "zrośniecie z przemieszczeniem" i przykurcz 50% lekarz powiedział ze tak już mi pozostanie. Nie mając zwolnienia (ciąg dalszy strajku) wróciłem do pracy. na siłę rozprostowywuję i zginam rękę boli, ale chociaż teraz jestem w stanie powoli dotknąć nią twarzy. Czy są jakieś ćwiczenia rehabilitacyjne które mogę wykonywać samodzielnie w domu aby odzyskać pełną władzę w ręce??

Zbych

dorota pisze...

kilka dni temu przeprowadzilismy sie z rodzina do Anglii.Nasz 10 letni syn przed samym wyjazdem zaczal skarzyc sie na bule brzucha w okolicy zoladka prowadzace do wymiotow.Czy jest to reakcja na stres wywolany tak dozymi zmianami czy mozna obawiac sie jeszcze czegos innego

Ewa W. pisze...

Witam.
Od około dwóch lat zauważam u siebie notoryczne występowanie pewnych dolegliwości. Jakiś czas temu postanowiłam w końcu coś z tym zrobić i po dogłębnych poszukiwaniach i analizach okazało się, że występuje u mnie 6 na 8 objawów podwyższonego ciśnienia wewnątrzczaszkowego. Mam 17 lat. Czy ta choroba jest w moim wieku możliwa? Dodam, że na czole mam w pewnym sensie "guza", który przemieszcza się sam z siebie lub po naciśnięciu go od prawej strony czoła do lewej. Liczę na szybką odpowiedź, gdyż bardzo mnie to niepokoi.
Pozdrawiam.

Wiktor (victor) pisze...

zgodnie z aktualnym stanem wiedzy możliwej nie możliwe jest przywrócenie węchu, który uległ utracie w wymieniony przez Ciebie sposób. niemniejjednak prowadzone są badania naukowe na temat neuroregeneracji. wiem ze dosyc dobre wyniki z komórkami glejowymi (wspomagające komórki nerwowe) ma wrocławska klinika neurochirurgii, aczkolwiek są to w dalszy ciągu metody eksperymentalne. oby w przyszlosci kolezanka mogla doswiadczyc zapachu wspanialych perfum!

Wiktor (victor) pisze...

drogi Zbychu. kości po złamaniach niestety nie zawsze zrastają się tak jak bysmy tego pragnęli. proponuje wybrac sie po skierowanie na rehabilitacje do swojego lekarza POZ, poniewaz jezeli szpitale strajkuja to trudno bedzie uzyskac tam skierowanie. z doswiadczenia wiem, ze czas oczekiwania na taka rehabilitacje moze byc bardzo dlugi, dlatego rozwaz tez wybranie sie na odplatna rehabilitacje (oczywiscie wczesniej zoruientuj sie co do sytuacji w Twoim miejscu zamieszkania. zycze powrotu do sprawnosci w zakresie w jakim jest to mozliwe a nawet bardziej :)

Wiktor (victor) pisze...

droga Doroto. trudno okreslic pochodzenie dolegliwosci Twego syna, moglo to wynikac ze stresu zwiazanego z przeprowadzka, z infekcji lub wielu innych przyczyn. wiem ze odpowiadam troche po fakcie, ale nie mialem ostatnio dostepu do sieci. wierze, ze jako madra matka zrobilas to co potrzeba. kiedy male dziecko ma biegunke i lub wymiotuje najwazniejsze sa proby doustnego nawadniania go, chłodnymi, samkujacymi mu plynami, najlepsze proprcje maja plyny typu gastrolit, ale mozna tez uzywac napojow dla sportowcow lub samodzielnie przygotowac wode z dodatkiem soli i cukru. oczywiscie gdy stan jest powazniejszy konieczna jest kontrola lekarska. pzdr. niech syn rosnie zdrowo i powodzenia na wyspach, niedlugo tez emigruje :)

Wiktor (victor) pisze...

droga ewo w. jezeli rzeczywiscie masz objawy wzmozonego cisnienia wewnatrzczaszkowego koniecznie udaj sie do lekarza Najlepiej neurologa/neurochirurga. wart tez by dno oka obejrzal okulista. guz który wyczuwasz nie ma na 99% z tym zwiazku, poniewaz wzmozone cisnienie wewnatrzczaszkowe powstaje w wyniku obecnosci guza wewnatrz czaszki, moze tez powstawac w wyniku innych procesow. koniecznie skonfrontuj swoje wyobrazenia o Twych objawach z lekarzem, takie objawy jak lekka sennosc, nudnosci i bole glowy jeszcze o niczym nie swiadcza. glowa do gory!

Anonimowy pisze...

Witam! Tu Monika
Mam pytanie:
Jestem przerażona gdyż przedwczoraj wypiłam w kawiarni koktajl borówkowy, a na śmierć zapomniałam o bąblownicy. Nie wiem w jaki sposób były myte borówki i czy w ogóle. Czy istnieją jakieś badania krwi czy inne gdzie można to sprawdzić???
Pozdrawiam

Wiktor (victor) pisze...

witam moniko. nie bardzo wiem o co mnie pytasz, masz tasiemca i zastanawiasz sie jaki wplyw na niego maja niemyte borowki, czy boisz sie zakazenia? jakie testy chcesz wykonac? potwierdzajace infekcje tasiemcem sa mozliwe - po jakims czasie od zakazenia pojawiaja sie we krwi przeciwciala przeciwko pasozytowi i je mozna wykryc. chcialbym Cię jednak uspokoić, nawet jesli borowki nie byly myte jest mala szansa ze sie zarazisz :)

Anonimowy pisze...

Uff... Ulżyło mi! Dziękuję za odpowiedź. Nie mam tasiemca, obawiam się tylko, że mogłam się ewentualnie zarazić gdyż nie wiem czy myte były borówki. Skoro jest jednak mała szansa na zarażenie, mam nadzieję, że nigdy nie pojawi się w mojej krwi nic niedobrego. Ale ja już nigdy nie zamówię borówek pod żadną postacią :-))
Pozdrawiam
Monika

Anonimowy pisze...

Witam. Proszę o poradę.
Od kilku lat mam silne bóle pod lewym łukiem żebrowym. wydaje mi sie że nasilaja sie 15 min po rozpoczęciu posilku. kiedys moj lekarz leczył mnie na "zapalenie dwunastnicy", pomogło chwilowo. Od niedawna oprócz bólów (bóli) w podżebrzu mam zgagę i uczucie jakbym połknęła klocek z ostrymi krawędziami (nic mi innego nie przychodzi do glowy). Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Wiktor (victor) pisze...

witam. lokalizacja bolu i ewidentny zwiazek czasowy z posilkami wskazuja na pochodzenie dolegliwości ze strony żołądka, zgaga jest objawem cofania się treści pokarmowej z zoladka do przelyku. tymczasowo pomoc moze zmiana diety -mniej tłustych pokarmow, unikac kawy z mlekiem i czekolady, najlepiej odstawic papierosy i alkohol, unikac stresowych sytuacji lub najlepiej nauczyc sie radzic sobie z nimi jak rowniez stosowac metody relaksacyjne, dodatkowo prosze starac sie nie jesc na 3 godziny przed snem. niewatpliwie jednak pomimo, iz takie zmiany moga przyniesc ulge wskazana jest szczegolowa diagnostyka zoladka. pzdr

Anonimowy pisze...

Bardzo dziekuję

Anonimowy pisze...

witam, mam 21lat, w zeszłym roku zgłosiłam się do lekarza rodzinnego z częstymi bólami głowy(do4razy w miesiącu)wraz z którymi pojawiały sie wymioty...on skierował mnie do okulisty i neurologa...o wizycie u neurologa nawet nie warto mówic bo pani kazała mi brac apap ale okulista stwierdził u mnie jaskrę...po częstych wizytach w klinice okulistycznej jego przypuszczenia sie potwierdziły-mam jaskrę...mam krople do oczu (xalatan)i zakrapiam oczy od 23sierpnia...jednak ostatnio pojawiły się znowu uporczywe bóle głowy i wymioty:(myślałam że to od oczu ale skoro biorę leki to może to coś innego?czy powinnam skonsultowac się z neurologiem?czy może znowu z okulista? to wszystko bardzo utrudnia mi normalne funkcjonowanie...proszę o pomoc i z góry dziękuję,magda

Wiktor (victor) pisze...

droga magdo. trudno doradzic cos konkretnego. z pewnoscia warto skonsultowac sie z okulista w sprawie chociazby skutecznosci leczenia. wizyta u neurologa rowniez moze byc przydatna, poniewaz moze okazac sie, ze problemy okulistyczne sa wtorne wobec innych faktow. obawiam sie ze niestety wiecej nie moge doradzic. ponowne wizyty (moga byc oczywiscie u innych lekarzy ;))jak najbardziej wskazane

AnKa pisze...

witam
pisze do pana z pewnym problemem ktory mnie dreczy.. dokaldnie 3 lata temu od 1 listopada do 30 listopada mialam codziennie zazwczyaj wieczorami lub w nocy mocne dreszcze, ktore potem przejawialy sie w wysoka goraczke nawet do 40 stopni.twalo to 3 moze 4 h po czym reszte dnia, nocy czulam sie swietnie.. nie mialam zadnego kataru, kaszlu, bolow miesni, czasami glowy.. jezdzilam codziennie do szpitala na rozne badania.. mialam robione naprwde wszystko i lekarze nic mi nie wykryli.. 3 lata teraz ni podobnego mi sie nie zdarzylo az do tego weekendu.. od soboty sytuacja sie powtarza.. czuje sie swietnie, nie mam zadnych objawow przeziebienia, ale codziennie w nocy lapia mnie potworne dreszcze a po 1h lub 2 robi mi sie strasznie goraco i mam goraczke tym razem narazie do 38 stopni a rano mam bole glowy.. nie wiem co to jest i boje sie ze powtorzy sie sytuacja z 3 lat.. mam 18 lat i prosze o porade czy to jest jakas choroba, jak tak to jaka i co mam robic..?
z gory dziekuje
Ania Kasprzyk

Wiktor (victor) pisze...

droga aniu. niestety informacje, ktore podajesz nie pozwalaja mi na jednoznaczne okreslenie Twej choroby. czy dostrzegasz jakies okolicznosci ktore lacza to co sie dzialo w listopadzie i to co teraz. przyznam ze tego typu objawy sa rzeczywiscie nieco dziwne i zapewne bez chociaz kilku podstawowych badan trudno byloby okreslic ich pochodzenie.

Patrycja pisze...

Witam!

Patrycja pisze...

Witam!
Moim problemem sa czeste infekcje pecherza moczowego.Od ostatnich 3 lat dopada mnie ta dolegliwosc z 2 razy do roku.A co jest najdziwniejsze jedno zapalenie ma zawsze miejsce we wrzesniu. Zawsze robie badanie moczu przy stanie zapalnym wychodzi podwyzszony poziom bialka. Robilam rowniez posiew, ktory wyszedl jalowy! Przy chorobie tej zawsze (przewaznie) zazywam Furaginum.Po tygodniu zazywania dolegliwosc mija.Wydaje mi sie ze od tego zazywania powyzszego leku moj organizm sie na niego uodpornil,poniewaz obecnie biore go juz 8 dzien (ostatni) i czuje ze nie do konca moj pecherz jest wyleczony. Prosze o jakies porady, co moglabym zrobic zeby uniknac tej dokuczliwej choroby. Zaczelam pic sok z zurawiny (czytalam ze dobrze wplywa na pecherz moczowy).Zamierzam sie wybrac do neurologa, moze mam jakas wadliwa budowe pecherza.Wiem ze jest tez szczepionka ,teraz nie pamietam jej nazwy. Co Pan mysli o tym wszystkim? Czy jest taka opcja ze jednak mam jakas bakterie w pecherzu tylko potrzebnebyly by znacznie dokladniejsze badania?Czekam na wiadomosc od Pana.Pozdrawiam serdecznie:)

Patrycja pisze...

Acha wnosze poprawke to mialo byc do urologa , a nie neurologa:)

Patrycja pisze...

Czy niski poziom zelaza Fe=28ug% oraz
cholesterolu 131ug% swiadczy o powaznej anemi? Obecnie Zazywam 1 tabl.dziennie hemoferu ,kwasu foliowego oraz wit.z grupy B.Wydaje mi sie ze tak nisk poziom zelaza zostal spowodowany moja dieta:jadlam mnustwo owocow i warzyw, a malo produktow macznych i miesa? Prosze mi
odpowiedziec czy jest to powazne ,czy dzieki odpowiedniej diecie i przyjmowaniu witamin szybko mozna unormowac poziom Fe i cholesterolu?

Yagutka pisze...

Witam serdecznie,
jestem tłumaczem lietratury amerykańskiej i angielskiej. Tłumaczę obecnie książkę, w której główny bohater ma wadę wzroku. Jeśli dobrze odnalazłam jest to ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ I ODŁACZENIE CIAŁA SZKLISTEGO. Najwiekszy problem mam ze słowami Floaters and Falshers. CZy to są smużki, błyski, tkanki...jak się one nazywają. CZęsto gdy patrzy sie w światło widzi się takie robaczki, przepływajace przed oczami. Jak fachowo one się nazywaja?
Błagam o pomoc.
Pozdrawiam
Yagutka

Wiktor (victor) pisze...

droga jagutko. odwarstwienie ciala szklistego. robaczki,floaters - męty, flashers (literówka?) - anyway takie blyski okresla sie jako -mroczki. ciesze sie ze ktos pyta, bo widzialem juz sporo kiepskich merytorycznie tlumaczen, zwlaszcza w prasie. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

witam patrycjo. przy infekcji podwyzszony poziom bialka w moczu jest norma, dwa razy do roku to nie jest tak czesto, ale jezeli furagin nie dziala to byc moze trzeba zastosowac jakis antybiotyk np ciprofloksacyne, to zalezy od tego co jest przyczyna zapalenia. nawracajace zapalenia moga wynikac z indywidualnych czynnikow, np okreslonej budowy anatomicznej cewki. stany takie jak ciaza i doustna antykoncepcja moga zwiekszac szanse na infekcje, jezeli jestes aktywna seksualnie to pamietaj o udaniu sie do toalety po stosunku, chociazby "na siusiu", znacznie zmniejsza to szanse infekcji, warto tez zakwasic mocz, spozywajac kwasne pokarmy. na pewno wiecej informacji udzieli Ci urolog, on jest od tego specjalista, nie obawiaj sie zapytac o wszystko czego nie jestes pewna. co do Twojej anemii, to sam niski poziom zelaza o niczym nie swiadczy, jakie mialas wartosci czerwonych krwinek i hemoglobiny? odbudowanie zapasow zelaza niestety nie nastapi szybko, zalecalbym raczej zmiany nawykow zywieniowych, tzn dobrze ze duzo owocow i warzyw, ale dieta powinna byc bardziej zroznicowana. co do niskiego poziomu cholesterolu to nie ma on zwiazku z anemia, niski poziom cholesterolu jest jak najbardziej pozadany (szczegolnie niski poziom LDL przy wyskoim HDL) i wiaze sie z mnieszym ryzykiem chorob sercowo-naczyniowych. jezeli cos jeszcze mialbym wyjasnic to prosze pytaj, bo widze ze duzo informacji na raz podalem. pzdr

Patrycja pisze...

Witam ponownie:-) A wiec pozom czerwonych krwinek mam troche zanizony, hemoglobina jest w normie. Co do pecherza moczowego jednak furagin pomogl mi.Obecnie zazywam jeszcze urosept, ale to tak w celach profilaktycznych:)Ponadto zauwazylam ze przy zazywaniu furaginy mam silne skorcze miesni w nocy??? Acha moje ostatnie pytanie dotyczy bialka takiego dla sportowcow ( cos jak gainer), gdyz ostatnio zakupilam ten produkt w celu przybrania na wadze z 2-3kg:) Chcialam sie dowiedziec co pan uwaza o tego typy odzywkach?Pozdrawiam:-)

Wiktor (victor) pisze...

witam ponownie patrycjo. aby dokladnie okreslic charakter anemii nalezaloby wykonac dodatkowe badania, jednak jesli jest ona niewielka to wynika najprawdopodobniej z niedoboru zelaza w diecie, napewno uzupelnienie magazynow tkankowych zelaza nie nastapi od razu, caly proces musi troche potrwac, kolejne badania warto wiec zrobic dopiero za jakis czas. mam nadzieje ze furagin bralas dluzej a nie tylko do ustapienia objawow. odzywki bialkowe czy aminokwasowe same w sobie nie sa zle, oczywiscie sa bardzo rozne w zaleznosci od skladu, jednak wydaje mi sie, iz bez cwiczen fizycznych nie przybiezesz znaczaco na masie miesniowej, a pewnie o to Ci chodzi a nie o zwiekszenie tluszczowej warstwy izolacyjnej na zime ;) dodatkowo warto by bylo zaczac od zbilansowanej, bogatobialkowej diety. podsumowujac - nie ma raczej w nich nic zlego, ale to samo a nawet wiecej niz przy braniu samych odzywek mozna osiagnac cwiczeniami i dieta. pzdr

Patrycja pisze...

Dziekuje za informacje.
PS To bialko to oczywiscie stosuje w polaczeniu z cwiczeniami fizycznymi.Mam nadzieje ze niedlugo przytyje te 2-3 kg:))( i w tluszczyku i masie miesniowej:))Pozdrawiam!!!

Anonimowy pisze...

Panie Doktorze, jestem mezczyzną w wieku 32 lat. Zasadniczo prowadzę mało aktywny tryb życia, dużo czasu spędzam przy komputerze. Parę miesięcy temu zacząłem odczuwać lekkie dretwienie lewych kończyn - górnej i dolnej. Udałem się do neurologa, który jednak po badaniu neurologicznym nie stwierdził niczego niepokojącego. Zasugerował, że dolegliwości mogą mieć podłoże psychiczne i zapisał tranxene (2 x dziennie po jednej tabletce). Muszę uczciwie stwierdzić, że troche mnie ten lek pomaga... Ale postanowiłem zrobić tomografię komputerową głowy. Oto wynik. Bardzo prosze o pomoc w interpretacj wyniku:
"TK glowy, badanie dwufazowe: Liczne, podkorowe ogniska hypodensyjne rozsiane obustronnie, głównie na sklepistości. Nie ulegają one wzmocnieniu kontrastowemu. Obraz TK niespecyficzny dla zmian naczyniopochodnych. Uklad komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Móżdzek oraz pozostale struktury tylnego dołu czaszki niezmienione."

Bardzo dziekuje

Artur

Wiktor (victor) pisze...

Panie Arturze. byc moze odczuwane dretwienie ma podloze zarowno psychiczne jak i moze rowniez wynikac z nieprawidlowej pozycji przyjmowanej podczas pracy, jezeli neurolog nie stwierdzil zadnych nieprawidlowosci to znaczy ze pod wzgledem neurologicznym jest ok. pewnie sporo pieniedzy wydal Pan na badanie TK, a mowi ono nam niewiele. badanie dwufazowe oznacza ze zrobiono skany najpierw bez a pozniej jeszcze raz po podaniu kontrastu. ogniska hipodensyjne to zmiany odrozniające sie od reszty tkanek mozgowia mniejsza gestoscia, wedlug oceny radiologa nie maja one pochodzenia naczyniowego (czyli nie jest to obraz udaru), ich obraz nie ulega tez wzmocnieniu po podaniu kontrastu, co czesto dzieje sie w przypadku zmian nowotworowych. wystepuja wiec jakies drobne ogniska, ale radiologicznie nie jestesmy w stanie stwierdzic jaki maja charakter, rownie dobrze moga to byc jakies odmiany normy lub nieszkodliwe zmiany. reszta opisanych struktur anatomicznych wyglada symetrycznie i prawidlowo. pzdr

Anonimowy pisze...

Dziekuję Panie Doktorze za szybką odpowiedź, która przyznam się szczerze, uspokoiła mnie. Po głowie chodziły mnie różne myśli, które jeszcze bardziej "nakręcały" psychiczne podłoże moich dolegliwości....Myślalem nawet, iż te ogniska hypodensyjne mogą mieć podłoże demielinizacyjne (SM>>>)....których oczywiście KT nie jest w stanie wykluczyć..i zastanawiałem się nad wykonaniem rezonansu magnetycznego (badania droższego niż KT, które jak Pan słusznie zauważył również do tanich nie nalezy).
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Artur

Anonimowy pisze...

Panie Wiktorze,
Mam dokladnie takie same objawy co Artur. Wizyta u neurologa rowniez skonczyla sie zapisaniem srodkow uspakajajacych, ale "przekonalam" lekarza do KT glowy...wynik rowniez podobny, tzn. liczne, rozsiane ogniska hypodensyjne, nie zmieniajace sie po kontrascie, bez pochodzenia naczyniowego...i wlasnie dodano: "mogące miec podloze demielinizacujne".....czy na podstawie TK mozna takie wnioski wysnuc???
Neurolog zdania nie zmienil i rezonansu nie przepisal? Czy warto wobec tego robic go prywatnie? Podobno drogi....
Pozdrawiam

Marta

Weronika pisze...

Witam serdecznie,
znalazlam Pana strone w poszukiwaniu interpretacji objawow w internecie. Bardzo prosze o odpowiedz i opinie.
Mam pytanie odnosnie nastepujacych objawow: od dawna moj chlopak ma bole dolnego odcinka kregoslupa, ostatnio bardzo mnie przestraszyl: krecilo mu sie w glowie, serce mu bilo szybciej, dostal zawrotow glowy, strasznie go zaczal kark bolec i cala noc mial bole w klatce piersiowej. myslalm ze to zawal, ale w wieku 24 lat??? zbadal nastepnego dnia serce: ekg bylo dobre. dzis dostaniemy wyniki badania krwi. niepokoi mnie jednak, ze caly czas czuje sie zmeczony i boli go kark i szyja zwlaszcza po lewej stronie z tylu. codziennie staram sie to rozmasowywac, ale lewa strona szyi puchnie coraz bardziej. chce go skeirowac do neurologa, bo slyszalam, ze serce, kregoslup, bole szyi moga byc polaczone. czy tu nalezy sie spieszyc? co takie objawy moga oznaczac?
Bardzo prosze o porade, co robic i serdecznie pozdrowienia z Nowego Yorku))

Anonimowy pisze...

Witam! Mam pytanie! Moj kolega miał 2 miesiące temu operacje! Usunięto mu guza mózgu! miał go blisko rdzenia kręgowego ....tzn z tyłu głowy! :( Teraz mówi w taki sposób ze na wydechu wypowiada słowa! Jak sie nazywa taka zasada? A poza tym jak podnosi reke to od ciagnie ja od srodka brzucha az w gure..łukiem! POMOCY!

Anonimowy pisze...

Chyba nie bede oryginalny...tez mam problem neurologiczny.
Oto wynik MR, prosze o pomoc w interpretacji, jestem juz umowiony do lekarza na wizyte.
"W obu polkulach mózgu stwierdza sie liczne, rozsiane ogniska hiperintensywne w obrazach T2 zaleznych i w sekwencji FLAIR zlokalizowane przede wszystkim w istocie bialej podkorowej, okolokomorowo i nieliczne w korze. Podnamiotowo zmian ogniskowych nie stwierdza sie. Objawow procesu rozrostowego nie stwierdza sie. Charakter ognisk jest niejednoznaczny, w roznicowaniu nalezy brac pod uwage przede wszystkim ogniska demielinizacyjne, nie mozna wykluczyc wspolistnienia ognisk niedokrwiennych. Uklad komorowy nieprzemieszczony, nieposzerzony; przestrzenie podpajeczynowkowe w granicach normy."
Czy takie objawy musza koniecznie wskazywac na MS? Odczuwam dodatkowo lekkie dretwienie lewych konczyn, ale nie wiem czy to nie ma podloza psychicznego lub ortopedyczne..innych dolegliwosci nie mam..wyniki krwi i moczu OK...poprzednio neurolog nic nie stwierdzil po badaniu neurologicznym w gabinecie..zapisal lek uspakajajacy...z gory dziekuje za pomoc...
Tomek

Wiktor (victor) pisze...

bylem odciety na troche od netu a tutaj tyle pytan sie nagromadzilo. jakos sobie jednak z tym poradzimy. droga marto i tomku. rozpoznanie SM jest przede wszystkim kliniczne, tzn ze najwazniejsze sa wystepujace i powtarzajace sie objawy, dopiero drugorzedne znaczenie odgrywaja badania obrazowe i badania plynu mozgowo-rdzeniowego. dodatkowo obraz MR bardzo slabo koreluje z nasileniem objawow choroby (tzn ze moga byc spore zmiany w badaniu a pacjent bez objawow i odwrotnie). w zwiazku z tym pozostawilbym rozpoznanie lekarzowi neurologowi. jesli juz okaze sie ze jest jednak SM to wiedzcie, ze przebieg choroby jest bardzo rozny u roznych osob i moze objawiac sie niewielkimi dolegliwosciami wystepujacymi raz na jakis czas. jezeli cos jeszcze jest niejasne to prosze pytajcie.

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. nie wiem jakiego rodzaju pomocy ode mnie oczekujesz. operacja guza mozgu, zwlaszcza znajdujacego sie w jakiejs trudnej lokalizacji ratuje czlowiekowi zycie, w zwiazku jednak z delikatnoscia struktur mozgowia pacjent po takiej operacji moze nie wrocic do pelnej sprawnosci, lub odzyskiwac ja bardzo powoli. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga weroniko. jak najbardziej wskazana jest konsultacja neurologiczna. zawal miesnia sercowego mozna miec praktycznie w kazdym wieku, ale tutaj bol w klatce piersiowej byl najprawdopodobniej wtorny do objawow z ukladu nerwowego. wiele wskazuje na korzeniowe pochodzenie objawow u Twego chłopaka. p.s. Londyn juz calkiem dobrze znam, chcialbym tez pomieszkac kiedys troche w NY. pzdr

Anonimowy pisze...

Panie Doktorze,
Cyy wiadomo coś na temat tego, że nadużywanie alkoholu i używek (narkotyki itp) moze powodowac konkretne zmiany w mózgu? Tzn. takie które wykryte byłyby w badaniach MR lub KT po latach w postaci zmian ogniskowych np. nasladujacych zmiany demielinizacyjne? To gwoli ostatnich listow (powyzszych) z dziedziny neurologii..Szkodliwosc takich zwiazkow jest oczywista..ale czy wieloletnie ich stosowanie moze miec swoje konkretne odbicie w obrazach badan. Przepraszam za dziwne pytanie....ale nie jestem w stanie na nie znalezc odpowiedz..moze nie ma odpowiedzi?
Pozdrawiam
Marek

Anonimowy pisze...

witam
Dzisiaj odebrałam badanie krwi które zrobiłam sobie bez skierowania lekarza ponieważ ostatnio jestem zmęczona i senna,mam opuchnięte i podkrążone oczy,a poza tym wzdęcia i bóle górnej części pleców oraz gardła.Oto te wyniki:
WBC 4,1 RBC 4,35 HGB 11,5
HCT 34,6 PLT 148 MCV 80
MCH 26,4 MCHC 33,1
OB 20 po godz
żelazo 41,5ngl dl
W związku z tym mam pytanie:czy powinnam zacząć brać żelazo i ewentualnie zrobić inne badania.Udało mi się pokazać wyniki badań lekarce która poradziła zmienić dietę.Czy to wystarczy?
Pozdrawiam- czterdziestolatka

Wiktor (victor) pisze...

drogi marku. dlugotrwale naduzywany alkohol wywoluje pewne okreslone zmiany w mozgu (glownie w strukturach zwiazanych z pamiecia i emocjami) ale nie przypominaja one raczej ogniskowych zmian demielinizacyjnych. nie jestem pewien jak to jest z innymi srodkami, ale zapewne podobnie, dlugotrwale naduzywane powoduja zmiany w strukturach na ktore oddzialywuja, ale raczej nie przypominaly by zmian demielinizacyjnych. z drugiej strony kazdy choruje tak jak umie i w medycynie sporo ciekawych rzeczy moze sie przydazyc ;) pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga czterdziestolatko. wyniki wskazuja na niewielki niedobor zelaza, ktory mozna wyrownac zmiana diety, prawdopodobnie niskie wyniki hemoglobiny odpowiadaja za twoje uczucie zmeczenia. bardzo mozliwe rowniez ze sie przepracowywujesz (wspominasz o bolach karku). jedz zdrowiej, wysypiaj sie i cwicz regularnie - poczujesz sie o 200% lepiej. pzdr

Anonimowy pisze...

Panie Wiktorze,
Lekarz neurolog po obejrzeniu wynikow MR (liczne, rozsiane zmiany hiperintensywne zlokalizowane glownie w istocie bialej, mogace miec pochodzenie demielinizacyjne), badaniu neurologicznym i objawach (dretwienie lewych konczyn)...podejrzewa borelioze...zakazenie moglo miec miejsce nawet 20 lat temu sugerowal...wypisal skierowanie na bardziej specjalistyczne badania...
Co to za choroba jak sie ja leczy?
Pozdrawiam

Pawel

Wiktor (victor) pisze...

drogi pawle. borelioza to choroba wywolana przez kretki borelia burgdorferii (taki rodzaj bakterii) przenoszonych przez kleszcze. zakazenie ma kilka faz, poczatkowo objawia sie wystapieniem zmian na skorze (tzw rumien wedrujacy) z objawami jak grypa, w pozniejszych okresach wystepuja zmiany stawowe i/lub zwlaszcza pozniej zmiany w ukladzie nerwowym, czesto tez nasladuje wiele innych chorob dajac objawy z roznych innych ukladow. poczatkowe okresy leczy sie antybiotykami, jednak pozniej sa juz one mniej skuteczne wiec stosuje sie leki przeciwzapalne. pzdr

Olisia16 pisze...

Witam,
Panie doktorze mam pytanie. 7 miesięcy temu byłam w szpitalu , ponieważ urodziłam dziecko. W szpitalu robiono mi zastrzyki w pośladek. Do tej pory mam sine miejsce po jednym z tych zastrzyków. Czy to normalne? Nie boli mnie to, tylko jest cały czas sine a to już 7 miesięcy. Słyszałam, że może się z takiego czegoś zrobić czerniak to prawda?

Wiktor (victor) pisze...

droga olisiu16. niestety zastrzyki nie sa czyms calkowicie obojetnym dla naszego organizmu i rozne zmiany po nich moga pozostac, kazdy organizm reaguje roznie na dane substancje i samo mechaniczne wstrzykniecie, jezeli nie boli to raczej jest ok. czerniak z czegos takiego na pewno sie nie rozwinie, czerniak jest nowotworem rozwijajacym sie z komorek barwnikowych skory (rzadko tez w innych miejscach) na jej powierzchni, zazwyczaj w miejscach bardziej wystawianych na slonce niz posladek ;) pzdr

Olisia16 pisze...

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Już się nie martwię.

Olisia16 pisze...

Mam jeszcze jedno pytanie, ale nie wiem czy Pan dr da radę odpowiedzieć, ponieważ chodzi mi o to kiedy można starać się o drugie dziecko po cięciu cesarskim i to pionowym, nie poziomym. Takie cięcie miałam 16 marca 2007r. Dodaję że karmię jeszcze piersią. I można w ogóle karmić jeżeli jest się w ciąży?

Olisia16 pisze...

Acha i jeszcze jedno pytanko. Moje dziecko urodziło się z grupą krwi A Rh -. My z mężem mamy Rh +. Co oznacza Rh-. Wiem, że lepiej jak się ma grupę dodatnią. Czy są jakieś problemy z ujemną grupą krwi?

Wiktor (victor) pisze...

droga olisiu16. to ze mialas ciecie i jego rodzaj wplynie bardziej na to w jaki sposob bedzie rozwiazana druga ciaza niz na szybkosc zajscia w ciaze. proponuje skonsultowac to ze swoim ginekologiem, jezeli jednak karmisz jeszcze piersia to jest mala szansa na zajscie w kolejna ciaze, poniewaz samo karmienie wplywa na kobiete w sposob antykoncepcyjny (jednak z niezbyt wysoka skutecznoscia ;) czynnik Rh+ swiadczy o obecnosci pewnych bialek na powierzchni krwinek i innych komorek, w przypadku gdy matka ma Rh- a dziecko Rh+ to w nastepnej ciazy moze wystapic tzw konflikt serologiczny, ale u Ciebie raczej cos takiego nie wystapi (przynajmniej jezeli chodzi o czynnik Rh). nie wiem gdzi uslyszalas ze lepiej miec Rh+, moze chodzilo komus o to ze jest mniejsza szansa konfliktu serologicznego, albo o to ze wiecej statystycznie osob ma Rh+ i latwiej w razie czego o krew do transfuzji, w kazdym razie raczej nie powinno byc zadnych problemow, poza jakimis wyjatkowymi sytuacjami. pzdr

Anonimowy pisze...

Szanowny Panie

Pisze do pana poniewaz mam problem z ktorym nie moge sobie poradzic.
Obecnie pracuje w biurze zajmuje sie papierkowa praca i ostatnio zauwazylam ze na twarzy robia mi sie wypryski pod skorne dosc duze i bolace ,stosowalam wiele kosmetykow ale zamiastpolepszyc sie to mi sie pogarszalo.
Prosze o rade co to moze byc i czy ma to cos wspolnego z tym ze przebywam w pomieszczeniu gdzie jest duzo kurzu i jak to mozna wyleczyc.
Z gory bardzo dziekuje
Magda

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. Twoje problemy ze skora moga wynikac z wielu roznych rzeczy. koniecznie powinnas zobaczyc lekarza dermatologa, ktory obejrzy Twoja skore i doradzi Ci co moglabys zrobic. pzdr

Anonimowy pisze...

Panie Wiktorze;
Ok kilku dni mam zdrętwiałe palce u lewej nogi.. to samo zaczyna robić mi się z lewą ręką... niepokoję się nieco; doraźnie poszłam w kierunku przyjmowania magnezu z b6, ale skutków nie widzę... Jak pozbyć się tych objawów?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ania

Anonimowy pisze...

Panie Wiktorze;
Ok kilku dni mam zdrętwiałe palce u lewej nogi.. to samo zaczyna robić mi się z lewą ręką... niepokoję się nieco; doraźnie poszłam w kierunku przyjmowania magnezu z b6, ale skutków nie widzę... Jak pozbyć się tych objawów?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ania

Wiktor (victor) pisze...

droga aniu. uczucie dretwienia moze wynikac z wielu rzeczy poczawszy od nieprawidlowej pozycji np przy pracy az do powaznych schorzen neurologicznych. jezeli wydaje Ci sie ze wynika to z niedoboru magnezu (bo np tak juz kiedys mialas) to musisz brac tego typu preparaty przez dluzszy czas (przynajmniej tydzien-dwa i poczekac na efekty), aby uzupelnic zapasy magnezu, jezeli jest to bardzo nieprzyjemne uczucie i sie nasila a nie ustepuje warto byloby wybrac sie do lekarza, po to aby wykluczyc powazniejsze schorzenia. pzdr

agnieszka pisze...

panie Wiktorze!
od jakichś 2 miesięcy dopada mnie silny ból w lewej pachwinie.jak mnie dopadnie to nie mogę kroka zrobić bo jak próbuję to czuję jakby mi się tam coś przekręcało lub ułożyło nie tak. trwa to róznie od kilku minut do kilku godzin i ma różne natężenie . byłam u lekarza on stwierdził że jest to prawdopodobnie nadwyrężenie. ale wzięłam sobie tydzień wolnego i nadal te bóle się pojawiały.wstydzę się pójść znów do lekarza bo powie że sobie coś wymyślam. Aha i po tym bólu zaraz drętwieje mi lewa noga-jest jak z waty. proszę o pomoc!

Wiktor (victor) pisze...

droga agnieszko. jezeli lekarz dokladnie zbadal wszystko i obejrzal to nie ma podstaw watpic w jego opinie. przyczyny Twoich dolegliwosci moga byc bardzo rozne, jezeli jestes pewna ze nie wynikaja z nadwyrezenia, bo sa calkowicie niezalezne od wysilku, napadowe i dodatkowo odczuwasz wtedy dretwienie nogi, to warto byloby sie wybrac jeszcze raz do lekarza i dokladnie opisac w jakich sytuacjach pojawia sie ten bol i co wtedy odczuwasz. pzdr

Anonimowy pisze...

Witam
moje dziecko (12 letni chłopiec) od kilku dni ma narastający problem otóż potwornie bolą go plecy i żebra z przodu ma problemy z oddychaniem gdyż ból wtedy narasta, kiedy sie położy zwłaszcza na płasko ma problem z obróceniem się na bok i wstaniem, nie może się również pochylać, ból pojawia się również kiedy stawia większe kroki i próbuje iść szybciej o bieganiu nawet niema mowy. Lekarz rodzinny powiedzial, że jest to spowodowane, że jest to spowodowane mniejszym rozwojem lewej strony ciała i złą budową miednicy (istnieje prawdopodobieństwo że jedna noga jest delikatnie krótsza) kazał obserwować robić zdjęcia zwykłem aparatem, mierzyć co dwa miesiące wzrost, nie zalecił żadnych cwiczeń, tymczasem dziecko cierpi, co może być przyczyna i jak można temu zaradzić. Bardzo proszę o poradę jeśli to możliwe na adres emailowy makalulu@wp.pl z góry bardzo dziekuję

Anonimowy pisze...

echh ... mam guzek na lewej piersi, obok brodawki ... wyglada to chyba na jakiegos tluszczaka (?) nie znam sie. jest to bardzo nieestetyczne ... co mam z tym zrobic ? :(

Mateusz pisze...

Dzień dobry,
Mam na imię Mateusz i mam 15 lat, w sierpniu br. lekarz stwierdził mi martwice rzepki, zalecił kuracje "tabletkową" oraz naświetlania: jonoforoze, magnetoterapie oraz laseroterapie.
Po skończeniu leczenia tymi środkami ból się ustąpił a wręcz się nasilił, w październiku dostałem skierowanie do szpitala na zabieg artroskopii, z tego co się dowiedziałem to artroskopie wykonuje się przy problemach z więzadłem. Termin na zabieg dostałem na 21 listopada br. (za kilka dni) Około 3 tygodni temu straciłem czucie w kolanie gdy szedłem po korytarzu szkolnym, zostałem zabrany do szpitala i tam lekarz nałożył mi gips i powiedział ze mam czekać do terminu, a na zdjęcie gipsu zgłosić się po dwóch tygodniach, gips mi zdjęto. Lecz kolano nie dość ze jest o wiele mniejsze od kolana lewego (prawe jest chore) to w przeciągu ostatnich kilku dni kolano stało się sine. I nie mam pełnej
sprawności ruchowej. Moje pytanie jest dość proste, czy to aby na pewno jest Martwica rzepki?


Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Witam. Na imie mi Dawid. Od kilku lat , sam nie zauważyłem kiedy to sie zaczęło : mam zaczerwienienia na policzkach : z powodu ich wielkości i rzucającej sie w oczy barwy czerwonej , ludzie zwracaja mi uwage , wrecz sie nabijaja , nie wiem co robic ... Czy są jakieś domowe sposoby czy wymaga to jakiejś drogiej maści ? Bardzo proszę o pomoc , bo nie wiem co mam robić ... Z góry dziekuje

pozdrawiam

Wiktor (victor) pisze...

droga makalulu. czy jest mozliwosc ze syn mial jakis uraz i uszkodzil sobie zebra/mostek? jezeli nie to jest przyczyna to bez zbadania nie potrafie okreslic co poza nieprawidlowosciami budowy moze byc przyczyna. zapytaj syna czy gdzies sie nie uderzyl, nie spadl z czegos etc. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. wszelkie zmiany na skórze, które wyglądają nieestetycznie można wyciąć, w większości przypadków powinno się je później zbadać histopatologicznie, moze to zrobic chirurg w przychodni lub dermatolog, uzywajac skalpela, lasera lub technik kriochirurgicznych w zaleznosci od tego jaka jest zmiana. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

drogi mateuszu. artroskopii uzywa sie w diagnostyce roznych schorzen kolana, nie tylko jego wiezadel, teraz juz pewnie jestes po badaniu masz wiec dokladniejsze wyniki niz w momencie pisania tego pytania. czy jest to na pewno martwica rzepki nie jestem ci w stanie odpowiedziec, zapewne artroskopia pozwolila na upewnienie sie w tej diagnozie, ale samo to ze kolano jest mniejsze juz pozwala nam przypuszczac ze tak jest. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

drogi dawidzie. przyznam sie szczerze, ze nie zetknalem sie wczesniej z leczeniem tego typu problemu jaki masz Ty, z pewnoscia sa jakies masci obkurczajace naczynka twarzy, ale wiecej szczegolow uzyskasz od specjalisty dermatologa lub w jakims salonie kosmetycznym. pzdr

Zagubiona pisze...

Szanowny Panie,
Witam bardzo serdecznie. Pisze tutaj poniewaz nie wiem gdzie szukac odpowiedzi na moje nietypowe pytanie. Moja kolezanka- obie mamy po 17 lat ma pewnien problem> miala kontakty seksualnie z dziewczyną i zastanawia sie teraz, czy nadal jest dziewicą (nie wie czy nadal posiada nienaruszoną błonę dziewiczą). Jest na prawdę zdesperowana, chciala nawet zebym to ja poszla zamiant niej do ginekologa. Nie zgodzilam się na to ale trafilam na ten portal. Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Wiktor (victor) pisze...

droga zagubiona. to czy Twoja kolezanka ma zachowana dalej blone dziewicza powinna wiedziec ona sama. jezeli uprawiala z kolezanka wylacznie pieszczoty to najprawdopodobniej nic sie nie stalo, jezeli natomiast wiazalo sie to z uzywaniem różnych przedmiotów i penetracja, to pewnie blona dziewicza ulegla rozerwaniu. aby miec calkowita pewnosc najlepiej, aby zbadal ja ginekolog. uwierz mi, ze rozerwana blona dziewicza w tym wieku nie bedzie dla lekarza ginekologa niczym szczegolnym, czasem zdarzaja sie 13-14 latki w ciazy. wiem, ze trudno przełamać wstyd, ale lekarz z pewnoscia zachowa dyskrecje, warto sie wiec na badanie ginekologiczne wybrac i szczerze o wszystkim opowiedziec. pzdr

Marek17 pisze...

Witam! Mam na imię Maerek i chodzę do liceum o profilu biologiczno-chemicznym. Pani profesor zadała nam jako dodatkową pracę domową referat o przynalezności gruczołów potowych i łojowych do jednej z poniższych kategorii : A. gruczoły endokryniczne B. gruczoły egzokryniczne. Niestety w zadnych dostępnych żródłach nie mogę na ten temat znaleźć informacji. Byłbym niezmiernie wdzęczny za pomoc. Pozdrawiam, Marek :)

Monika K. pisze...

Dzien dobry!. Pisze do Pana poniewaz nie wiem co mam dalej robić z moją przypadłością. Wydaje mi sie stosowne przytoczyc Panu historię mojej choroby, aby nakierowal mnie pan na jej stosowne leczenie. Mam 16 lat. Od mniej wiecej dwoch lat cierpialam z powodu nieokreslonego bólu w "bokach" albo prawym albo lewym, czasami w obu na raz. Bol pojawial sie czasami gwałtownie, a czasami narastal i stawal sie nie do wytrzymania. Trudno mi okreslic gdzie dokladnie się pojawial bo czulam tak jakby promieniowanie bolu - mniej wiecej pod ostatnimi zebrami z tyłu, a promieniowal na cała okolice nawet w strone nerek. Mama zaprowadzila mnie do lekarza i wykonalismy najpierw podstawowe badania. Niestety takie ataki mialam czesto, Bol pojawial sie np w szkole i byl tak okropny ze zwijalam sie z bolu i plakalam. Nie pomagaly zadne tabletki rozkurczowe przeciwobolowe. Zupelnie nic. Tylko kiedy kleczalam na kolanach z glową na podłodze przynosilo mi to ulgę. Moja lekarka wyslala mnie na badanie moczu(podejrzewala piasek lub jakies problemy z nerkami) oraz na USG okolic brzucha. Podejrzewala tez byc moze okres dojrzewania- nieregularne miesiaczki (bol pojawial sie w dni kiedy nie mialam menstruacji.) Obydwa badania nie wykryły zupelnie nic. Nadal liczylam sie z laska i nielaska owego bolu. Przez ok pol roku mialam spokoj ale bol powrocil jakies 2 miesiace temu. Mama nie wie juz co robic, a jest tobarzo uciazliwe. (mogę powiedziec ze mam lekka nadwage, ogolnie nie cierpię na zadne schorzenia, miesiaczki mam bardzo nieregularne i bolesne) Nie pomagaja mi zadne srodki przeciwbolowe, a lekarka powiedziala, ze bole mogą byc zwiazane np ze stresem w szkole- a odczuwam czasami presje bo jestem dobrym uczniem. Barszo proszę o pomoc. Uprzejmnie pozdrawiam i licze na odpowiedz.

Wiktor (victor) pisze...

drogi marku17. z pewnoscia znalazles w miedzyczasie odpowiedz na swoje pytania. obydwa gruczuczoly wydzielaja glownie na zewnatrz, dlatego zaliczyc je nalezy do egzokrynnych. pzdr

Przemek pisze...

witam!
moim problemem od jakiegoś czasu jest swędzenie i małe krostki (jako skutek drapania) w okolicach pachwin i moszny.Jest to dość uciążliwy problem.Zadnych innych objawów nie mam.Czy to coś poważnego czy tylko zwykłe uczulenie itp. ?

Wiktor (victor) pisze...

droga moniko k. odpowiadalem juz jakis czas temu na twe pytanie, ale chyba komentarz sie nie zapisal. nie nakieruje Cię na leczenie, ale na badania, które mogą wyjaśnić jakie jest pochodzenie twych napadów. jako pierwsze wykluczałbym kolkę nerkową, ale w usg i badaniu moczu powinny byc widoczne jakies zmiany. dwustronne pochodzenie bolu wyuklucza tez raczej kolke watrobowa (czyli kamice pecherzyka zolciowego) tak samo jak brak zmian w ekg. ja stawialbym na ginekologiczne pochodzenie Twoich dolegliwosci, piszesz ze bol wystepowal nie podczas menstruacji, a nie byl to przypadkiem bol zwiazany z jajeczkowaniem? jesli z pewnoscia nie to mozna by brac jeszcze pod uwage bol zwiazany z napadowym niedokrwiniem jelit, ale jest to bardzo malo prawdopodobne. przede wszystkim warto wiec skonsultowac sie ginekologicznie. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

drogi przemku. niestety dermatologia ma to do siebie, ze zmiany trzeba przede wszystkim obejrzec ;) najwieksze prawdopodobienstwo to wyprzenie mechaniczne, grzybica albo alergia, ale moze to rownie dobrze byc cos innego. warto przelamac opory i wybrac sie do dermatologa. pzdr

Adelajda pisze...

Witam, serdecznie.
Bardzo proszę Pana o szybka pomoc. Mam problem : Ostatnio często miewam czawkę, a szczególnie wtedy kiedy wychodzę z autobusu. To bardzo dziwne. Czy to jest objawem jakiejś choroby ? Ostatnio nawet te skurcze przepony bywają troszkę bolesne.

Wiktor (victor) pisze...

droga adelajdo. czy mozesz napisac o sobie cos wiecej, bo czkawka moze wynikac z wielu roznych rzeczy, zarowno powaznych jak i banalnych. jak dokladnie wyglada sytuacja przy wysiadaniu z autobusu? pzdr

adelajda pisze...

Co mam jeszcze napisać ? Po prostu, czasami gdy wychodzę z autobusu, nagle łapie mnie czkawka i tra około kilku kilkunastu minut, ale miewam ją nie tylko wtedy oczywiście. Ostatnio przy czkawce bolała mnie nawet troszkę przepona :P:P
Czekam na pomoc ;*

Wiktor (victor) pisze...

droga adelajdo. jedyny pomysl jaki mam na wytlumaczenie tej czkawki to jej podloze psychogene, jakis czynnik wywolujacy zmiane napiecia nerwu blednego (unerwiajacego przepone i odpowiedzialnego za czkawke) zostal skojarzony z wysiadaniem z autobusu i powouje napad. zastrzegam, ze to moja autorska teoria. sama musisz sprawdzic, ktore metody na czkawke sa dla ciebie najskuteczniejsze, mi pomaga najbardziej napicie sie wody ze szklanki i powstrzymanie oddechu. pzdr

Anonimowy pisze...

Witam
Mam problem z cholesterolem. Mam 31 lat, jestem bardzo szczupła, mimo że nigdy się nie odchudzałam. W mojej diecie nigdy nie było zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, a mimo to mam podwyższony poziom cholesterolu. W pierwszym badaniu 219 ogólny, po przejściu na dietę z dużą ilością błonnika, warzyw, wit. C i małą ilością tłuszczu pochodzenia zwierzęcego wykonałam ponownie badanie po 2 miesiącach i poziom cholesterolu wzrósł do 227. Dotąd nie miałam specjalnych problemów zdrowotnych, choć miewam problemy żołądkowo - jelitowe. Ciężko mi również przytyć. Przy wzroście 162cm ważę 43kg. Po wizycie u dietetyka w związku z wyższym poziomem cholesterolu waga drgnęła, ale martwi mnie ten cholesterol. Lekarz zasugerował dziedziczność - tata ma cukrzycę ale cholesterol w normie, nie bierze leków na obniżenie, mama badań nie miała robionych. Zastanawia mnie też czy hormony mogą mieć wpływ na poziom cholesterolu. Jestem od kilku lat na obserwacji guzka w piersi. Biopsja nie wykazała zmian nowotworowych ale USG wykazało, że zmienia swoją wielkość w czasie cyklu menstruacyjnego. Nie zlecano mi żadnych badań hormonów podczas tej obserwacji ale powiedziano, że pojawiają się takie zmiany wskutek zachwianej gospodarki hormonalnej. Okres mam regularny, nigdy nawet przy wadze 35kg się nie zatrzymał. Lekarz traktuje mnie niepoważnie, ostatnio dawał mi gwarancję na to że w ciągu najbliższych 10 lat nie będę mieć zawału ani udaru z przyczyn miażdżycowych. Kazał tylko powtórzyć badanie za pół roku, najlepiej w innym laboratorium, a wyniki po diecie proponował zareklamować u dietetyka... Jakaś rada może? Będę wdzięczna.

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. poziom twego cholesterolu jest nieznacznie podwyzszony, ale nawet wazniejsze sa proporcje HDL do LDL (pierwszego jak najwiecej, drugiego jak najmniej). hormony oczywiscie maja znaczenie, ale jesli co to radzilbym sprawdzic hormony "tarczycowe" -TSH i fT4. lekarz ma racje, bardzo mala jest szansa na zawal w najblizszym czasie, bo jestes jeszcze mloda i tylko poziom cholesterolu jest lekko podwyzszony, a jestes szczupla i masz uboga w tluszcze diete. radzilbym zaczekac i zbadac cholesterol ze zwroceniem uwagi na jego frakcje za jakis czas trzymajac sie zaplanowanej diety i jesli dalej bedzie podwyzszony to zastanowic sie nad innymi mozliwosciami. pzdr

Anonimowy pisze...

Witam serdecznie!Mam 25lat i już od prawie 3lat mam pewne dolegliwości związane z skórą głowy.Gdy zaczęły mi wypadać włosy natychmiast udałem się do dermatologa, ale powiedziano mi, że to łysienie plackowate i nic na to nie poradzę. Może dałbym sobie z tym spokój ale wraz z wypadaniem włosów pojawił mi się duży łupież-włosy wypadały mi wraz ze złuszczającą się skórą głowy.Do tego dochodziło silne swędzenie i rany na skórze. Byłem u kilku dermatologów ale żaden mi nie pomógł-łupież nie ustępował. W końcu dziewczyna doradziła mi używanie szamponu-nizax i objawy ustały a włosy przestały wypadać. Niestety choroba znowu powróciła i szampon nie daje sobie rady- naprawdę nie wiem co już może mi pomóc. Proszę o radę.
Pozdrawiam Grzegorz

Wiktor (victor) pisze...

drogi grzegorzu. chyba Cię rozczaruję, ale nie mam większej wiedzy i doświadczenia na temat łysienia plackowatego niż lekarze dermatolodzy. jedyna rada jaką mogę Ci dać to poszukać kogoś, kto się w Twoim typie przypadków specjalizuje. jezeli okaże się że nic się nie da zrobić, to pozostaje zaakceptowac ten fakt. "miejmy sile zmieniac rzeczy, które możemy, akceptować te, któych zmienic nie mozemy i madrosc by odroznic je miedzy soba" pzdr

Anonimowy pisze...

witam
prosze porade lekarską

fizyczne jestem zdrowa, tylko psychicznie cos sie ze mną dzieje i narasta. Mam wewnętrzne uczucie popdenerwowania, robie sie coraz bardziej napieta sztywna i nie moge sie rozluźnic. Nie do pomyslenia jest taniec bo "sztywnieja mi nogi", ani naturany śmiech - wszystko jest wymuszone. To napiecie wewnetrzne narasta i obawiam sie ze bedzie ze mna jeszcze gozrej - bardzo chciałabym sie rozluźnic ale nie wiem jak. To jest okropne.
Na zewnątrz tego nie widac , ale wewnątrz te "nerwy " az buzują. Prosze o pomoc i porade
Pozdrawiam Elzbieta

Anonimowy pisze...

Witam
chcialabym zapytac do jakiego lekarza nalezy zglosic sie w przypadku pojawienia sie narośli na jądrze.
Czy to urolog czy istnieje moze jakis inny specjalista, ktory zajmuje sie tego typu problemami ?

z gory dziekuje za odpowiedz

Anonimowy pisze...

witam!
mam pęknięcie bocze kostki,czym grozi jak nie wezme zastrzyków?czy w ogole są one konieczne?
prosze o odpowiedż

Madzia 21 pisze...

Piszę, gdyż mam pewien problem, z którym nie mogę sobie poradzić, a i lekarze twierdzą, że wszystko jest w porządku. Sama nie wiem do kogo powinnam pisać; czy do lekarza ginekologa czy seksuologa.
Urodziłam 19.01.07 r. zdrowego i dużego synka siłami natury w zasadzie bez żadnych problemów, później wiadomo 6 tyg połogu, a następnie początki współżycia na nowo co okazało się bardzo bolesne.Myślałam, że minie krótki okres czasu i to minie, ale tak się nie stało.Po pól roku trafiłam do lekarza i usłyszałam, że wszystko jest w porządku i że wszystko się ładnie zagoiło. Następnie drugi lekarz, który powiedział to samo. Jedyne co mi dolega to nadżerka. Niestety muszę przyznać, że seks przed porodem sprawiał mi ogromną przyjemność i był urozmaicony, a teraz kocham się z mężem tylko w takiej pozycji, żebym mogła leżeć na plecach (i najlepiej się nie ruszać), bo każda inna pozycja sprawia, że boli mnie brzuch. Na początku bolał mnie prawie cały brzuch, a teraz boli mnie z prawej strony w dole brzucha, a także mam wrażenie, że boli mnie odbyt w trakcie stosunku. Hemoroidów nie mam, przyajmniej nic o nich nie wiem, podobno przy porodzie mi się nie zrobiły. Wyczytałam gdzieś, że przy nadżerce może boleć brzuch czy to prawda? Nie wiem już co mam robić, bo jeszcze trochę i seks przestanie dla mnie istnieć, bo przed każdym stosunkiem oję się, że znowu będzie mnie coś boleć. Od porodu minął już prawie rok od porodu a ja nadal mam problem i nie wiem jak mam sobie z nim poradzić. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Magdalena lat 21

Anonimowy pisze...

witam serdecznie
mam 19 lat od miesiąca męczą mnie bóle w okolicy nadbrzusza,lekarz przepisywal mi antybiotyki, jedna tabletka dawała mi ulge na pare godzin ale bol nasila się najbardziej w nocy przez co nie daje mi spokojnie usnąć aktualnie nie biore żadnych lekow ból się zmniejszył ale od dwóch dni podczas załatwiania się na kale pojawia się coraz więcej krwii
czy w takiej sytuacji można dać kał do badania?proszę o rade
karina

Wiktor (victor) pisze...

droga elzbieto. zycie jakie opisujesz z pewnoscia nie nalezy do przyjemnych, ale nie mus tak wygladac. radze wybrac sie na spotkanie z lekarzem psychiatra, lub jesli masz opory z psychologiem. nie wiem, czy oczekiwalas ode mnie czegos innego? pzdr i wszystkiego dobrego

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. narosle na jadrze - najlepiej urolog, ewentualnie doswiadczony w tych kwestiach chirurg. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. a jakie to zastrzyki miales przepisane w zwiazku z peknieciem kostki. radze je wziasc, ale ciezko poinformowac o niebezpieczenstwach powstrzymania sie bez informacji co to jest. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga karino. jezeli masz takie objawy i krew w kale to nie ma co tego badac, tylko czas wybrac sie prosto do lekarza lub do szpitala, w zaleznosci od nasilenia krwawienia. mozliwe jest oczywiste oddzielne pochodzenie tych objawow bole np. wrzody a krwawienie - hemoroidy, nie mniej jednak trzeba to zbadac. do badania oddajesz kal taki jaki masz, jesli jest z krwia jest to bardzo wazna informacja dla lekarza. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga madziu 21. niestety po porodzie drogami natury powstaja czasem rozne komplikacje. czy przy wizycie u ginekologa wspominalas o dyskomforcie we wspolzyciu? nadzerka moglaby powodowac objawy, jednak raczej nie tak mocno nasilone jak podajesz. nie jestem Ci w stanie odpowiedziec czy z czasem sytuacja sie poprawi, gdyz jest to bardzo idywidualnie zalezne. przy nastepnej wizycie u ginekologa opowiedz dokladnie o swoim problemie, byc moze istnieje mozliwosc drobnej chirurgicznej interwencji mogacej poprawic sprawe, o tym zadecyduje ginekolog po dokladnym obejrzeniu wszystkiego. zycze powrotu przyjemnosci w bliskich kontaktach. pzdr

Anonimowy pisze...

Witam ponownie
Lekarz dał mi skierowanie na badanie kału na co musi bardzo długo czekać gdyż mam problemy z wypróżnianiem się.Krew już się nie pojawia ale od wczoraj łapią mnie ostrzejsze bóle, np dzisiaj gdy byłam w szkole złapał mnie okropny ból w okolicy nadbrzusza który całkowicie mnie sparaliżował każdy ruch był bardzo bolesny ale wytrzymałam te pare godzin, w drodze do domu złapał mnie znów silny ból ledwo mogłam iść.Gdy dotarłam do domu ból nie ustępował więc wziełam nospe która nic mi nie dała więc wziełam apap i położylam się spać. Najgorsze są chwile kiedy jem ciepłe posiłki boli mnie brzuch niesamowicie przez co jem coraz mniej aby uniknąć bólu. Gdy wstałam nic prawie mnie bolało ale gdy zjadłam obiad ból stopniowo wraca, nie mam pojęcia co to może być?czy to może być coś poważnego?kiepsko się czuje kiedy ból jest mocniejszy
proszę o rade
Karina

Wiktor (victor) pisze...

droga karino. z tego co opisujesz wyglada to na wrzody dwunatnicy, ale warto by zbadal Cie fizycznie lekarz. gdy ostatni raz bylas u swego l. rodzinnego- wspominalas o bolu czy tylko o krwi? warto zawsze powiedziec o wszystkim, nawet jesli wydaje sie to bez zwiazku. pzdr

Daniel pisze...

WITAM serdecznie.
Piszę do Pana z prośbą o pomoc, a mianowicie jestem chory na Wirusowe Zapalenie Wątroby typu B, wszystkie wyniki wątrobowe mam w porządku (ALAT,ASPAT), lecz mam HBSa + (dodatniego). Jestem pod opieką poradni hepatologicznej, lecz nie pytałem się lekarza w tej sprawie nic, chciałbym żeby Pan udzielił mi odpowiedzi na parę pytań. Mam dziewczynę i chciałbym, żeby zaszła w ciążę, ale ja jestem chory i przez bezpośredni stosunek zostanie ona zarażona (bo w spermie jest wirus). Chciałbym, żeby zaszłą w ciążę, a urodzone dziecko było zdrowe, co mam zrobić ?? Ona powinna sie zaszczepić ?? czy jak to wygląda ?? A czy taka szczepionka istnieje (to chyba jest jakaś specjalna, unikatowa szczepionka, robiona pod partnera??)?? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i POZDRAWIAM
DANIEL

Wiktor (victor) pisze...

drogi danielu. jesli dziewczyna nie jest zaszczepiona to niech jak najszybciej to zrobi, istnieje niewielkie ryzyko zarazenia nawet bez bezposrednich kontaktow plynow ustrojowych. czesc osob nie odpowiada dobrze na szczepionke, ale na szczescie mozemy to sprawdzic przez zbadanie poziomu przeciwcial. przy odpowiednim poziomie przeciwcial ryzyko zakażenia jest bliskie zeru, takze moglibyscie wtedy starac sie o dziecko. nie wiem czy w poradni kontrolowany masz poziom wiremii, ale im mniej wirusow u Ciebie tym ryzyko zakazenia rowniez mniejsze. pzdr i zycze zdrowego potomka

Daniel pisze...

Moja dziewczyna jest zaszczepiona. Podstawowymi szczepionkami, które były realizowane w szkole jeszcze. Te szczepienia były przeprowadzone chyba w 3 fazach, czy jakoś tak. Czy taka szczepionka wystarczy?? Czy jeśli moja dziewczyna jest zaszczepiona tą podstawową szczepionką, to mogę zarazić nią mimo to ?? POZDRAWIAM i dziękuję za odpowiedź
Daniel

Daniel pisze...

i czy mogę zarazić nią poprzez jakieś bliższe kontakty ?? mówie tu np. o całowaniu itd, bo podczas stosunku na pewno, ale czy przez całowanie ?? wystarczą te podstawowe szczepienia ??

DANIEL

Wiktor (victor) pisze...

drogi danielu, gdyby twoja dziewczyna nie byla zaszczepiona to byloby bardzo duze ryzyko ze by sie zarazila, potrzebna jest niewielka ilosc wirusa, opisuje sie nawet tzw. house hold infections, czyli w wyniku wspolnego przebywania w tym samym mieszkaniu. aby sprawdzic czy jej organizm jeszcze pamieta te szczepionki trzeba zbadac poziom przeciwcial (badanie krwi) i jesli jest niski to sie doszczepic (tzw szczepionka przypominajaca. pzdr

Anonimowy pisze...

Witam.
Mój przypadek jest bardzo nietypowy,
Otóż od ponad poł roku, bolą mnie stopy.
Założyłam 2 razy nowe buty (płaskie), w których bolaly mnie stopy. Później już nawet we wcześniej wygodnych butach bolało. Zaczęło się od bólu stóp (podobnie bolą nogi przy chodzeniu długo na obcasach), po jakims czasie było palenie, pieczenie stóp, potem dolegliwości przeniosły się na same pięty.Czasem na jakiś czas ustępowało.
Stopy bolą, czasem pieką, mrowią, rano są drętwe, trzeba je trochę rozchodzić... Dolegliwości bardzo zmienne ale uciążliwe. Zwłaszcza przy staniu, mniej przy chodzeniu. Bardzo róznie.
Lekarz neurolog stwierdził, że to płaskostopie poprzeczne ale przeciez miałam je na pewno od dawna.
Trafiłam na akupunkturę. Podobno to może wynikać z kręgosłupa i ułożenia miednicy..... Na zabiegi chodzę drugi miesiąc. Są dni, kiedy jest w porządku, potem wszystko wraca.
Zrobiłam rtg kręgosłupa. W opisie było ..niewielka lewoboczna skolioza.
Bardzo proszę o podpowiedź. Czy moje dolegliwości stóp mogą wynikać z kręgosłupa? Może jakis inny pomysł na to co mi jest. Strasznie utrudnia mi to normalne funkcjonowanie.
Do jakiego lekarza się udać po pomoc? Neurolog czy raczej ortopeda? Jakie jeszcze badania mogę zrobić? (rtg stóp nic nie wykazało)
Dziekuję za wszelkie sugestie.

Magda pisze...

Witam, był tu już poruszony ten temat, który mnie dręczy, a mianowicie: mój partner jest chory na Wirusowe Zapalenie Wątroby typu B. Ja mam 20 lat i ostatnie moje szczepienie na WZW było chyba 2 lata temu, nie sprawdzaliśmy, ile mam przeciwciał przeciwko tej chorobie, czy mój partner może mnie zarazić?? czy jest wysokie ryzyko zarażenia mnie, jeśli niedawno (2 lata temu) miałam szczepienia?? Nie mówie tu też o stosunku płciowym, tylko poprzez całowanie itp. Bo wydaje mi się, że 2 lata, to wcale nie dużo, ale nie robiliśmy żadnych badań. Jakie jest w moim przypadku ryzyko zarażenia?? Z góry dziękuję za wyjaśnienia
MAGDA

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. tego typu bóle mogą wynikac ze zwiekszonego obciazenia stop. plaskostopie moze postepowac a mozliwe, ze deformacja stopy nalozyla sie na jakis inny problem. skolioza powodowalaby raczej jednostronne bole. najlepszym lekarzem zajmujacym sie tego typu problemami jest PODIATRA, specjalizuje sie wlasnie w problemach stop, poszukaj wiec jednego. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga magdo. ryzyko zarazenia wynika przede wszystkim z rodzaju kontaktow, ale rowniez tez z tzw. wiremii Twojego chłopaka (ilosci wirusow krazacych w jego krwi i innych plynach) oraz od Twojej odporności, ktora wyraza sie glownie iloscia przeciwcial. czas od szczepienia nie ma znaczenia, ludzie odpowiadaja na szczepienie bardzo indywidualnie, aby okreslic wiec Twoja odpornosc trzeba by zbadac poziom przeciwcial. pzdr

Anonimowy pisze...

Szanowny Panie,
Bardzo proszę o poradę. Miewam dość nieregularne miesiączki. Potrafią się spóźniać od 3 do 7 dni. Również w tym miesiącu wystąpił podobny problem ale tym bardziej niepokojący, że dodatkowo wystąpiły u mnie krwawienia międzymiesiączkowe. Ostatnio okres miałam 2.01.2008... 28.01. wystąpiło plamienie, które trwało jedynie 1 dzień i nie było zbyt obfite. Dziś jest już 15.02. a okres nadal się nie pojawił. Robiłam test ciążowy, ale wyszedł negatywnie. Dodatkowo pojawił się śluz w kolorze brązowym. Co to może oznaczać? Bardzo proszę o radę.

sharklina pisze...

Witam,
potrzebna mi jest porada jakiegoś lekarza,bo sama już nie wiem co myśleć o lekarzach w polsce.

Moja siostra miała 14.02.2008 ok. godz.16 wypadek samochodowy. Po wypadku była nieprzytomna, przytomność jednak w miarę możliwości odzyskała szybko,bo już w karetce pogotowia. Zawiezionoją na ostry dyżur,gdzie zszyli jej głowę,zrobili badania krwi,prześwietlenie czaszki, narzekała na ból lewego ucha i miała wrażenie,ze jej cos z niego wycieka. Lekarze na ostrym dyżurze stwierdzili,że nic nie widzą,ale polecili konsultacje u laryngologa w najbliższych dniach.Moja siostra około godziny 21-22 opuściłą szpital z wypisem w ręcę. Potrafiła sama chodzić i mówiła normalnie. Pojechałam z nią do drugiego szpiatala,gdyż uzyskałam informację,iż jest tam ostry dyżur laryngologiczny. Czekaliśmy około godziny,aż lekarz był łaskawy do nas przyjś, stwierdzono,że z uchem wszystko ok, tylko,że za ścianą bębenkową zbiera jej się krew (nie wiadomo z jakich przyzyn), ale laryngolog stwierdził,że nic uszkodzone w uchu nie jest. Wysłano ją jednak na tomografię, poczym okazało się,że ma pękniętą podstawę czaszki i krwiaka,dlatego też zostawiono ją na 3 do 4 dniowej obserwacji. Lekarze tłumaczyli mi,że muszą ją zostawić,by obserwowac,co z tym krwiakiem się bedzie robić.
W trakcie pobytu w szpitalu pobrano jej raz krew,by zrobić badania. Przekazano jej,że 17.02. będzie mieć kolejną tomografię,jednak ranem tego dnia jej lekarz prowadzący stwierdził,że nie będzie mieć robionej tomografii,gdyż szkodzi ona bardzo na oczy przez promieniowania,a widzi,że moja siostra prosto chodzi, normalnie mówi i nie miała halucynacji,co jest oznaką,że ten krwiak się pomnijesza i w związku z tym kolejna tomografia w tak szybkim czasie wpłynęłaby tylko negatywnie na jej oczy. Po dopytaniu się lekarza,czemu nie bedzie 2 tomografii,nawet jeśli siostra bierze swe oczy na własną odpowiedzialność, odpowiedź zwrotna była,a kto lepiej wie on lekarz,czy ja. Z 17 na 18.02 moja siostra miała okropne bóle głowy w okolicy skronii mimo tabletek przeciwbólowych. Dnia 18.02,czyli w dniu wypisu,miałą mieć konsultacje u laryngologa w związku z lewym uchem,na które nadal prawie,że w ogóle nie słyszy. Jednak po upływie 7 godzin,laryngolog niepszyszedł i moja siostra postanowiła juznie czekac na niego. Lekarz,który był dzis przy wypisie jej ze szpitala,nie był lekarzem prowadzącym,co mnie trochę zdziwiło,gdyż osobiście lakarz prowadzący umawiał się z nami na konkretną godzine,by być przy wypisie. Lekarz,który był przy wypisie stwierdził,że czaszka jest pęknieta przy lewej skroni,a położenie krwiaka ocenił,że raczej też tam gdzies przy lewej skronii, przt czym lekarz prowadzący stwierdził,że w części potylicznej. Wtym momencie moja siostra mimo zażycia przeciwbólowej tabletki tramal niepotrafi wytrzymać z bólu,ani zasnąć.
nie wiem,czy jechać z nią do jakiegoś większego miasta niż Opole, np Wrocław,a może i Berlin,być może tam przebadali,by ją lepiej, gdyż tu kolejna tomografia dopiero za miesiąc ma być. Boję się,że siostra będzie miała jakies ubytki na zdrowiu, tym bardziej,że nie jest to ręka,tylko głowa.
proszę o pomoc

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. nie za duzo wiem o Tobie, np. ile masz lat, czy stosujesz antykoncepcje itd. jezeli masz zazwyczaj nieregularne krwawienia to mozliwe, ze ostatnia sytuacja jest odmiana normy. istnieje tez mozliwosc, ze jestes lub bylas w ciazy, ale test tego nie wykazal (testy nie sa w 100% dokladne). Twoje watpliwosci moze rozstrzygnac wylacznie ginekolog, ktory bedzie Cie w stanie zbadac i skierowac na potrzebne dodatkowe badania. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga sharklino. trudno mi bez bezposredniej znajomosci pacjenta i tomografii (rozmiar i wygląd krwiaka) wyrokować w tej sprawie, jednak wierze, że miejscowi lekarze postepowali zgodnie ze swoja najlepsza wiedza, doswiadczeniem i mozliwosciami. dziwi mnie wylacznie argumentacja niewykonania kontrolnej tomografii, ale bardziej ta argumentacja niz fakt jej niewykonania przy stabilnym stanie pacjentki. czy bol glowy jest jedynym objawem? czy sa zaburzenia widzenia, nudnosci i wymioty, kolejne utraty przytomnosci? wiem jak irytujace jest oczekiwanie na lekarza, ale czesto, szczegolnie w szpitalu ma sie sporo do roboty, a wszystkich rzeczy nie da sie przewidziec, np. gwaltownie pogarszajacych sie pacjentow. decyzje o ewentualnym kontynuowaniu badan uzaleznialbym od stanu siostry, jesli bedzie sie pogarszal to jak najbardziej, ale jesli bedzie lepiej to nie widze takiej potrzeby. pzdr i zycze wszystkiego dobrego

derce pisze...

pisze do Pana ponieważ mam problem przez który popadam w kompleksy. mam19 lat a moje piersi są małe. czy istnieja jakieś metody powiększania biustu a zarazem żeby były skuteczne i trwałe. bardzo proszę o pomoc. najlepiej jakieś tabletki czy maści dostępne w aptece czy cwiczenia. prosze o odpowiedź na moją pocztę Aldona20202@interia.pl

Wiktor (victor) pisze...

droga aldono. wielkosc piersi jest niemalze calkowicie wrodzona. nie dla wszystkich mezczyzn piersi odgrywaja role pierwszorzedna, na twoja atrakcyjnosc sklada sie wiele innych rzeczy, takze moim zdaniem najwazniejsza jest akceptacja zastanego stanu rzeczy. jesli koniecznie pragniesz choc niewielkiej zmiany to stosowanie tabletek antykoncepcyjnych moze sprawic ze piersi sie powieksza. nie slyszalem o zadnych masciach czy kremach, byc moze istnieja takie, ale watpie by przynosily wiekszy i trwalszy efekt. cwiczenia rozwijajace miesnie piersiowe, ktore znajduja sie pod gruczolem sutkowym sprawia ze piersi beda bardziej uwypuklone i pomimo iz same sie nie powieksza to beda wygladaly na wieksze. oczywiscie istnieja rowniez operacyjne metody chirurgi plastycznej, jednak sa dosyc kosztowne i nie przez wszystkich akceptowane. na wizycie u ginekologa przedyskutuj sprawe tabletek antykoncepcyjnych i zapytaj, byc moze zna on rowniez inne sposoby powiekszenia piersi. pzdr

Anonimowy pisze...

szanowny Panie.
Mam wątpliwości czy dobrze robię pozostawiając dziecko ( 14 lat) bez wizyty u lekarza w domu z takimi objawami od czterech dni temp. 37,1 stopni C, ból gardła , który w jego odczuciu maleje, lekki katar i lekko powiększone węzły chłonne na szyi. dziecko płucze gardło roztworem soli kuchennej, zażywa rutinoscorbin i tantum verde w areozolu oraz syrop łagodzący kaszel. Ponadto wspomagająco sok z malin, miód i okłady na gardło. Cyz to wystarczy, czy konieczna jest wizyta u lekarza? Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Wiktor (victor) pisze...

jezeli sytuacja wyglada tak jak opisana nie potrzeba wizyty u lekarza. oczywiscie przy nasileniu objawow lub utrzymywaniu sie przez dluzszy niz tydzien czas zalecalbym wizyte. pzdr

Anonimowy pisze...

Bardzo dziękuję, już dzisiaj syn czuje się lepiej. Cieszę się, że istnieje taka strona i taki człowiek jak Pan. Życzę powodzenia i samych sukcesów.Pozdrawiam.
M.

Anonimowy pisze...

Proszę o pomoc.Mój syn ma 8lat,jest alergikiem od najmłodszych lat dużo chorował,chociaż cały czas pod kontrolą lekarza alergologa,co miesiąc katar,kaszle.Nigdy nie obeszło się bez antybiotyku.W końcu dostał ropnego zapalenia zatok z bardzo wysoką gorączką został poddany leczeniu i nastąpiła poprawa.Ale niestety nasz problem jest teraz taki,że syn zapada teraz na choroby krtani,tchawicy-co miesiąc,a gdy zaśnie to słychacjakby flegma mu charczała w gardle.Co mamy robić?Czy syn ma teraz przewlekłe zapalenie zatok?

Anonimowy pisze...

witam ja mam dość intymny problem. zanim udam sie do lekarza chciałabym zasięgnąć pana porady. jestem młoda i około pół roku temu miałam jakieś zapalenie okolic narządów płciowych ginekolog przepisał mi leki i objawy ustąpiły. teraz od pewnego czasu mam znów upławy,i jeszcze ciągły świąd odbytu oraz trudności z wypróżnianiem sie ,ciągłe uczucie niewypróżnienia się.to jest bardzo uciążliwe. Może przypuszcza pan co mi może dolegać? Bardzo proszę o radę. do jakiego lekarza mam się udać i czy to konieczne?
Zdesperowana.

monia pisze...

Witam! mój mąż(26lat)zglosil sie do lekarza z dolegliwosciami zwiazanymi z odbytem.myslal ze to hemoroidy,ale chirurg stwierdzil, iz jest to jakies zapalenie odbytu.przepisano mu jakies silne czopki,coprawda swedzenie i bol ustapily,ale pojawily sie krwawienia. w wuniku pogorszenia sie stanu,skierowano go do por. endoskopowej,ale czeka w kolejce!!! niestety doszly do tego bole kosci ogonowej oraz obrzek i bol jader. poza tym w spermie pojawila sie krew! Bardzo prosze o porade- tzn. co pan o tym mysli?-czy mamy sie spodziewac najgorszego? czy powinien udac sie jeszcze do jakiegos innego lekarza? i czy w Kielcach mozna zrobic prywatnie endoskopie? dziekuje!

Anonimowy pisze...

Witam Pana doktora! :)

Mam pytanie,mam torbiel na lewym jajniku - ok.3 cm. Chciałam zapytać ile powinno trwać leczenie hormonami i w jakim wypadku ( lub po jakim czasie bezowocnego leczenia) lekarz powinien zalecić laparoskopię? Oraz po jakim czasie będę mogła mieć dziecko?

Arkach pisze...

Panie Doktorze, jestem mezczyzną w wieku 28 lat. Zasadniczo prowadzę aktywny tryb życia, gram w pilke nozną, dużo czasu spędzam przy komputerze. Parę miesięcy temu zacząłem odczuwać lekkie dretwienie prawych kończyn - górnej i dolnej a pożniej stopniowo bole glowy i zaburzenia widzenia (słaba ostrość). Udałem się do neurologa, który jednak po badaniu neurologicznym nie stwierdził niczego niepokojącego. Zrobiłem tomografię komputerową głowy. Wszystko w porządku. Po konsultacji z neurologiem wykonałem MRI glowy. Oto wynik:

Niecharakterystyczne pojedyncze ognisko o wysokim sygnale w obrazie T2 zaleznym i FLAIR w okolicy trzonu komory bocznej po lewej stronie, poza tym struktóry mózgu i przestrzenie plynowe wewnątrzczaszkowe w wykonanym badaniu zachowane prawidłowo. Struktury środkowe nieprzemieszczone. Okolica siodła tureckiego bez uchwytnych zmian. pien mózgu zachowany prawidłowo. Kompleksy nerwów VII i VIII prawidłowo otoczone płynem.
Dodam jeszcze że od około roku mam stwierdzone nadciśnienie tętnicze
Bardzo proszę o komentarz
Bardzo dziekuje

Paweł

Wiktor (victor) pisze...

droga anonimie. trudno bez badania syna powiedziec co mu jest. ale w zwiazku ze wszystkim co przeszedl nie zdiwil bym sie gdyby mial przewlekle zapalenie zatok. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga zdesperowana. nie ma powodu do desperacji. udaj sie do ginekologa aby najpierw wykluczyc jakies stany zapalne miednicy mniejszej. jesli to okaze sie czyste mozna myslec o jakichs bardziej wyszukanych zaburzeniach ale powinno byc ok. ps. wiecej blonnika w diecie - owoce i warzywa, pelnoziarniste roznosci - ulatwi to w znacznym stopniu wyproznianie.

Wiktor (victor) pisze...

droga moniu. najpierw wykluczyl bym blache sprawy - jak na przyklad zapalenie prostaty, a pozniej zastanawial sie nad "najgorszym" tzn nowotworem, bo jest malo prawdopodobne w tak mlodym wieku (choc jest mozliwe). nie wiem czy w kielcach wykonuja endoskopie, ja udalbym sie na badanie do urologa. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga anonimie. torbiele reaguja na leczenie bardzo indywidualnie, kiedy nie reaguja wtedy trzeba robic cos innego, tak samo nie dam Ci zadnej konkretnej odpowiedzi w sprawie ciazy. stety/niestety kazdy przypadek jest indywidualny. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

drogi pawle. objawy i obraz mri moglyby wskazywac na stwardnienie rozsiane, jednak aby to ostatecznie stwierdzic nalezaloby wykonac dodatkowe badania a i tak decyduje badanie kliniczne (neurologiczne). sm jest choroba przebiegajaca bardzo indywidualnie z bardzo roznymi objawami i dynamika choroby, oby okazalo sie ze jednak tak nie jest. pzdr

Anonimowy pisze...

Panie Wiktorze

Bardzo proszę o udzielenie mi porady. Mam prawie 18lat i od dwóch miesięcy cierpię na następujące dolegliwości:
- męczą mnie silne dreszcze
- następnie popadam w senność i zasypiam na krótki czas
- gdy się budzę bardzo boli mnie głowa
- wypadają mi włosy
- czasami jest mi gorąco, czasami zimno
- często jest szybka praca serca
- poczucie osłabienia

Pragnę nadmienić, że wykonane dotychczas badania nie wykazują żadnych nieprawidłowości (rezonans głowy z badaniem przysadki mózgowej, EEG, krzywa cukrowa, morfologia, mocz itp) Czy spotkał się Pan z podobnym przypadkiem? Na jakie schorzenie mogą wskazywać powyższe objawy?

Pozdrawiam Małgorzata

Wiktor (victor) pisze...

droga malgorzato. Twoje objawy mogłyby wskazywać najbardziej na jakas chorobe zakazna lub tzw nowotwory krwi, jednak wykonane badania powinny wykazac jakies zmiany. jakie dokladnie badania krwi mialas wykonane, morfologie z rozmazem? pzdr

debe4 pisze...

Witam pana Wiktora mam do pana pytanie zwiazane z wynikami krwi,a mianowicie moj chlopak otrzymal wyniki badan i powiedziano mu ze ma zly poziom monocytow 13,5% i neurofili 20% co jest przyczyna tego? co powinien jeszcze zrobic jakie badania? czy moze mi pan powiedziec co to moze oznaczac? prosze o odpowiedz i z gory dziekuje

Anonimowy pisze...

Panie Doktorze,bardzo prosze o pomoc,bo jestem zalamana i potrzebuje rady.Nie wiem juz gdzie sie udac.Moja historia zaczela sie 2 lata temu od ciazy pozamacicznej,ktorej lekarze nie potrafili zdjagnozowac nawet bo licznych badanich m.in.tomografii,dopiero na stole operacyjnym.Po pozniejszych badaniach,stwierdzono u mnie zespol policystycznych jajnikow i prolaktynemie czynnosciowa.Obecnie z mezem staramy sie o dzidziusia,poniewaz moj lekarz w przychodni zbytnio sie nie angazowal w sprawe zmienilam lekarza,ktory obecnie leczy mnie polowa tabl.norprolacku 75mg(gdyz udalo nam sie zbic prolaktyne) i clstilbegytem.teraz jestem w drugim cyklu z clo i nadal nic.Moje glowne pytanie to czy diagnoza jest wlasciwa i leczenie? podam wyniki badan prolaktyny,poniewaz inne podobno sa ok i niech mi Pan pomoze czy rzeczywiscie ta prolaktyna jest wysoka? pierwsze wyniki: PRL 6,7ng/ml,PRL 1h poMCP >150,PRL 134 2h po MCP.Wyniki po 3 miesiacach: we wszystkich trzech oznaczeniach taka sama wartosc <0,50ng/ml.Co znacza wogule te znaki wiekszosci i mniejszosci,czy wyniki po 3 miesiacach sa dobre skoro norma jest od 5-35.Z gory serdecznie dziekuje za pomoc.pozdrawiam zalamana

Anonimowy pisze...

Piszę do pana bo jestem troche zaniepokojona otóż mam 17 lat i od 2miesięcy się odchudzam i od tego czasu nie pojawiła się miesiączka czy to możliwe???Bardzo schudłam a rodzice mówią że mam anoreksje czy po tak krótkim czasie może wystąpić ta choroba??

Wiktor (victor) pisze...

droga debe4. jakie sa wartosci bezwzgledne (nie procentowe) monocytow i granulocytow? najprostsza przyczyna bylaby infekcja, jedna dla pelniejszej interpretacji musialbym znac wszystkie wyniki. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga zalamana. pewnie wiesz, ze niestety leczenie nieplodnosci nie jest prosta sprawa i czesto wyniki nie sa pocieszajace. znaki wiekszosci i mniejszosci wynikaja po prostu ze zdolnosci okreslonego laboratorium do okreslania poziomu prolaktyny. jednak jak sama widzisz, po leczeniu jest on znacznie nizszy (ponizej 0.5 ng/ml) wiec leczenie hiperprolaktynemii jest skuteczne. czy sprawi to, ze bedziecie wkrotce miec upragnionego bobaska niestety nikt nie jest w stanie przewidziec. tego jednak zycze. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga 17-latko. najprostszym sposobem bedzie jesli podasz swoja aktualna wage i wzrost, tak jest to mozliwe, tak samo jest mozliwe ze miesiaczka zatrzymala sie z innych powodow (jak ciaza czy zaburzenia hormonalne) pzdr

miron pisze...

witam, moj problem polega na dziwnych objawach typu mrowienie czy moze klucie na twarzy, pojawia sie to co jakis czas, trudno to okreslic , moze swedzenie, ostatnio czuje to nawet w oczach,takie slabe klucie , jak potre to przechodzi, ogolnie jestem oslabiony, nie moge dojsc do pelni sil, mam 33lata, ostatnimi dniami mam stan podgoraczkowy 37stopni, czuje tez jakich dyskomfort pod pachami, nie czuje powiekszonych wezlow, robilem rozne badania ogolne i sa bez zastrzezen, ostatnio mialem zabieg urs usuniecie kamienia z moczowodu, ale dolegliwosci mialem duzo wczesniej, prosze o jakies wskazowki, jakie zrobic badania, wiem ze objawy sa dziwne, ale prosze powiedziec z czym to mozna chociaz powiazac, z gory dzieki, miron

Wiktor (victor) pisze...

drogi mironie. rzeczywiscie objawy sa dosyc nietypowe. mogloby to wystepowac w kilku przypadkach, jak infekcja typu polpasiec,czy opryszka; jakies zaburzenia czucia, trudno tu powiedziec z jakiego powodu lub podwyzszony poziom bilirubiny (zoltaczka). pzdr

MIRON pisze...

WITAM, DZIEKUJE ZA SZYBKA ODPOWIEDZ, A WLASNIE APROPOS BILIRUBINY, ROBILEM NA NIA BADANIA I MAM PODWYZSZONA, JESLI DOLEGLIWOSCI MOGA BYC Z TYM ZWIAZANE, CO ROBIC DALEJ U NAS NIE MA TAKIEGO LEKARZA KTORY BY MNIE KONSEKWETNIE POKIEROWAL, NA TEMAT PODWYZSZONEJ BILIRUBINY POWIEDZIAL ZE WIELU LUDZI TAK MA I ZYJA, JAKIE BADANIA MIALBYM ZROBIC, DZIEKUJE Z GORY

Wiktor (victor) pisze...

drogi mironie. moglbys zrobic dokladniejsze badania tzn. okreslic poziom bilirubiny sprzezonej i niesprzezonej, dodatkowo jesli wczesniej nie robiles to oznaczyc aktywnosc enzymow watrobowych : aspat, alat, ggtp, alp, poziom bialka i albumin i krzepniecie krwi -INR. to prawda, ze duzo osob ma delikatnie podwyzszona bilirubine i moze byc tak, ze po dokladnym zdiagnozowaniu co jest nie bedzie zbyt wielu opcji leczenia. pzdr

miron pisze...

to znow ja,dziekuje za szybka odp. dzis odebralem wczorajsze badnie krwi, i pojawily sie nieprawidlowosci otoz mam podwyzszone leukocyty 11,3 10^9/L, oraz neutrofile 8,000 10^9/L, oraz podwyzszone ob 16mm/h, mam na jutro skierowanie na te badania watrobowe i mocz, jutro ide na badanie, dziwne klucia na twarzy i glowie i nawet innych czesciach ciala, czy to swedzenia (trudno to okreslic) utrzymuja sie i to uczucie pod pachami, lekarka nie czula powiekszonych wezlow, ja to czuje moze jakby zebra, dokladnie pod samymi pachami i przy ruchach reka ciagnie po spodniej stronie reki, wiem na pewno ze nie jest to zadne naciagniecie, moze to sprawa neurologiczna , nadmienie ze 2 lata temu mialem usuniety guz wewnatrz oponowy typ nerwiak, na wysokosci L2-L3, od tego czasu powiem szczerze ze boje sie choroby nowotworowej, moj strach poglebila niedawna smierc cioci ,mila naciek nowotworowy w jamie brzusznej od trzustki po kosc łonowa, to byla siostra mojej mamy, zdaje sobie sprawe ze moze mam z tego powodu nerwice, ale dolegliwosci fizjologicze jedak sa, tym bardziej ze caly czas czuje sie niezbyt dobrze, czy takie wyniki krwi moga zapowiadac rozwijajacy sie nowotwor, w oklicach klatki piersiowej, jak to wykluczyc, rtg klatki mialem pol roku temu, wszystko w normie. prosze mnie nie brac jako hipochondryka, naprawde dziekuje za poswiecony czas, jeszcze sie odezwe z nastepnymi wynikami, dziekuje , pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Witam!

Mam jak dla siebie dość wstydliwy problem by pójść znim do lekarza... Otóż kilka dni temu uprawiałam sex z nowym partnerem i trochę sobie poszaleliśmy. Były to 2 dość długie stosunki i w dużym stopniu bolesne gdyż partner jest bardzo dobrze obdarzony przez naturę... W trakcie samego sexu nie zwracałam na ten ból specjalnej uwagi gdyż było też dużo przyjemności, ale następnego dnia (i do dnia dzisiejszego - będą już 4 dni) występują u mnie okropne bóle brzucha. Ból ten ma charakter skurczowy i objawia się pod klatką piersiową. Skurcze pojawiają się falami i trwają jakies 10-15s. Dodatkowo zdarza się że mdli mnie przy tym. Chciałabym spytać czy mogłam sobie poprzez taki sex (z niedopasowaniem rozmiarowym partnerów) coś uszkodzić (jeśli tak to co?) i czy te bóle same miną czy raczej powinnam skierować sie do specjalisty (jeśli tak to do jakiego?).

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Natalia K.

Wiktor (victor) pisze...

drogi mironie. takie wyniki moga swiadczyc o drobnej infekcji ale moga byc rownie dobrze przejsciowym, fizjologicznym podwyzszeniem. czekam na rezultaty nastepnych badan. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga natalio K. jesli bol zwiazany bylby ze stosunkiem to wystepowal by raczej w dolnej czesci brzucha (podbrzuszu), niz pod zebrami. w zaleznosci od tego jak bardzo jestescie "niedopasowani" moze dojsc do otarc lub w skrajnym przypadku uszkodzenia pochwy. trudno powiedziec, czy ten bol przejdzie, poniewaz nie znamy jego pochodzenia, wyglada jedak na niezalezny od stosunku, wiec jesli nie przejdzie radze wybrac sie do lekarza pierwszego kontaktu. nie ma nic wstydliwego w opowiadaniu lekarzowi o swoim zyciu intymnym, czasem moze byc to bardzo istotny element decydujacy o wlasciwej diagnozie i leczeniu. pzdr

Anonimowy pisze...

Dzien Dobry
Mam mały problem, którego strasznie się boję. Otóż jestem młodą nastolatką dopiero w wieku 15 lat i mój problem polega na tym, że od zeszłego tygodnia a dokładnie środy odczuwam ból w prawym podżerzu. Poczekałam z tym kilka dni mając nadzieję, że przejdzie lecz bóle się nasilały. Poszlam do lekarza i okazało sie ze boli mnie końcówka dwunastnicy która jest chyba połączona z trzustką jakoś tak tłumaczył. Zapisał mi nospę i ranigast. Bóle się zmiejszały lecz nadal bolało. Wieczorem ból się nasilil pojechałam na pogotowie i lekarka stwierdziła, że są to kolki wątrobowe.Dostałam zastrzyk i poejchalam do domu. nastepnego dnia dostalam okres (miesiaczki mam bolesne) i niby ten bol w podzerzu jest mniejszy lecz nadal boli. Lekarz kazal mi przyjsc po miesiaczce jezeli beda bole... Moje pytanie jest nastepujace... Czy te bole w moim wieku sa normalne? Czy to jest cos powaznego? Caly czas sie obawiam ze moze mam raka albo strasznie cos podobnego i nie moge spac po nocach... Dodam iż jestem przeziebiona i miewalam juz mdlosci lecz nie wymiotywalam... Prosze o szybka odpowiedz... bardzo mi zalezy z gory dziekuje...

miron pisze...

witam panie doktorze, otoz badania watrobowe wyszly dobrze, nawet bilirubina wyszla w normie, z tym ze jest chyba w innych jednostkach niz wtedy, podaje wyniki; Alat 10, aspat 16 , GGTP 10 wszystkie U/l, bilirubina calkowita 12,27umol/l, nastepnie badanie moczu tez ok, ale podam, zolty przejrzysty, ph 5,0, ciezar wlasciwy 1025, bialko ujemne , glukoza ujemna , ciala ketonowe ujemne, urobilinogen 3,2, bilirubina ujemna, krwinki biale 1-2, bakterie nieliczne,
to na tyle , a ogolnie zle sie czuje caly czas, wyczylem chyba powiekszony wezel na obojczykowy, z prawej strony, gardlo czuje tak dziwnie i wlasnie prawa strone i tak w dol, obawiam sie czegos powaznego, zwiazanego z nowotworem, moze nakrecam sie negatywnie, ale mam coraz gorsze samopoczucie, czy gdyby cos bylo tu w obrebie szyi, lub obojczykow, bo w tych okolicach tak czuje inaczej, to na jakie symptomy zwrocic uwage, czy w moczu by bylo cos nie tak, jakie mam zrobic badanie, jestem zalamany, dzis lekarka zrobila sobie wolne i znow czekam i nic nie wiem, zrobie sobie badanie bilaka crp, prosze dac znac co pan doktor otym sadzi, pozdrawiam , miron

Wiktor (victor) pisze...

droga 15-latko. tego typu bole w Twoim wieku nie sa czeste, ale sa jak najbardziej mozliwe. to mogloby byc cos powaznego, jednak
najprawdopodobniej nie jest. rak - bardzo malo prawdopodobne. byc moze przeziebienie nasila Twoje odczuwanie bolu. musisz sie dokladniej zdiagnozowac u swojego lekarza rodzinnego i wtedy leczyc. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

drogi mironie. dolegliwosci watrobowe wykluczone. jesli obawiasz sie nowotworu szyi/gardla zwroc uwage na ewentualna zmiane twego glosu, obecnosc jakiegos powiekszajacego sie guza, powiekszone wezly. mozna by zrobic Tomografie komputerowa, jednak to od Twojego lekarza zalezy czy bedzie widziec wskazania. byc moze sa to jakies komplikacje w ukladzie nerwowym w zwiazku z przebytym usunieciem nerwiaka, ciezko jest jednoznacznie rozwiklac Twoje dolegliwosci. pzdr

miron pisze...

witam, doktorze, dzis odebralem wynik badania bialka crp i jest on podwyzszony do 8 gdzie max norma ma 5, czy to duzy wzrost, powod do niepokoju, nie wiem jaki obrac plan dzialania, panicznie obawiam sie nowotworu, okolic szyji, caly czas mam podraznione gardlo, bez oznak konkretnego przeziebienia, powiekszony wezel nadobojczykowy, i dziwnie uczucie wogole tej prawej strony, a te mrowienia czy to mozna wiazac z podraznionymi jakimis nerwami, glowy, szyi, nie wiem w jakim kierunku sie badac, do jakiego sie udac lekarza i o jakie badania prosic, bo oni nie bardzo sami podejmuja konkretne kroki, ostatnio np. laryngolog leczyl mnie na przewlekly niezyt gardla, prosze o jakies wskazowki, pozdrawiam, miron

Wiktor (victor) pisze...

drogi mironie. taki wzrost nie oznacza niczego, crp jest bardzo czulym wskaznikiem i od razu skacze wysoko. paniczna obawa o nowotwor z pewnoscia nie pomaga w racjonalnej ocenie Twoich objawow, wierze ze doswiadczony laryngolog leczyl Cięwłaściwie i rozpoznalby objway nowotworu. pzdr

DAGA pisze...

witam!
mam takie pytanie.dzień przed miesiączką uprawiałam sex z zabezpieczeniem (prezerwatywa)
okres trwa u mnie ok 2-4 dni po tygodniu od stosunku przez cały tydzień miałam straszne bóle w podbrzuszu.potem ból minął jednak zauważyłam u siebie większy apetyt a ostatnio doszły bóle piersi z boku oczywiście robiłam test po dwóch tygodniach i nie wykazał ciąży.właśnie mija 3,5 tygodnia od stosunku czy test może się mylić.chcę iść do lekarza ale niestety u mnie w przychodni są dość długie terminy oczekiwań/ czego to mogą być jeszcze objawy??
daga

Wiktor (victor) pisze...

droga dago. wazna informacja jest ile trwa u Ciebie cały cykl miesieczny. szansa na zajscie w ciaze przez sama miesiaczka jest jednak bardzo niewielka. test moze sie oczywiscie mylic, nie jest wiarygodny zwlaszcza w poczatkowym okresie ciazy, jak juz jednak wspomnialem szansa na ciaze bardzo mala. wzmozony apetyt i pobolewania piersi moga byc objawem tysiaca roznych rzeczy, z ktorych znaczna wiekszosc nie daje owodow do zmartwienia. jesli potrzebujesz zapisz sie do przychodni, najprawdopodobniej jednak objawy mina zanim jeszcze do niej trafisz. pzdr

DAGA pisze...

DAGA
dziękuję za szybką odpowiedz.jeżeli chodzi o cykl miesiączkowy zawsze miałam jakieś opóźnienia mam 25 lat ostatnio trwa ok 30-35 dni.wiem też że nie którzy lekarze twierdzą że po urodzeniu dziecka miesiączka się z czasem stabilizuje ale u mnie niestety tak nie jest jestem już 3 lata po porodzie i nadal tak samo ale nigdy nie przywiązywałam do tego większej uwagi. pozdrowienia.

Anonimowy pisze...

NINA
panie doktorze piszę do pana zanim udam się do poradni w naszej polskiej kasie chorych:/Mam 27 lat i dwójke małych pociech (6lat i 3latka) zawsze byłam okazjem zdrowia lecz ostatnio bardzo szybko łapie każdą chorobę ale nawet z gorączką szybko ją zwalczam trochę zeszłam z pytania ale już do niego wracam.przynajmniej raz w tygodniu mam straszne bóle głowy zaczynają się nad uchem i nie kiedy aż mnie skręca z bólu ale ostatnio też zauważyłam że wiele rzeczy gubię np. położę coś gdzieś za 5 minut tego szukam lub ktoś mnie o coś poprosi lub coś do mnie powie ale za chwilę nie pamiętam co? a najgorsze jest to że nie kiedy ja sama coś powiem i ja tego nie pamiętam.np. powiedziałam coś ostatnio do męża on się na mnie śmiertelnie obraził za chwilę się go pytam na co się tak gniewa on mi mówi że o to co powiedziałam ale ja sobie nie mogę przypomnieć tych wypowiedzianych słów?? zaznaczę że moja pamięć była zawsze bardzo dobra zawsze pamiętałam najdrobniejsze szczegóły.pozdrowienia NINA

Wiktor (victor) pisze...

droga dago. miesiaczka po porodzie moze sie ustabilizowac, ale nie ma na to reguly. cykle masz dosyc dlugie, ale widocznie taka Twoja uroda. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga nino. warto abys niezwlocznie wybrala sie na wizyte do neurologa. oczywiscie Twoje objawy swiadcza najprawdopodobniej o jakiejs blachej sprawie, ale warto wykluczyc tez powazniejsze przyczyny. pzdr

Anonimowy pisze...

Moja aktualna waga wynosi 47kg przy wzroście 169cm a zatrzymana miesiączka powróci??załamana 17-latka.

Wiktor (victor) pisze...

zalamana 17-latko. masz powazna niedowage, BMI <16.5, na 95% utrata miesiaczki wynika z tak znacznej niedowagi. miesiaczka powinna powrocic po jakims czasie po powrocie do normalnej masy ciała. pzdr

Anonimowy pisze...

czyli mam zgrubnać??tylko w tedy przyjdzie??nie ma jakiegoś innego sposobu???

Wiktor (victor) pisze...

droga anonimie/17-latko. wystraczy ze wrocisz do normalnej wagi (nie musisz miec nadwagi) aby miesiaczka wrocila. pzdr

Anonimowy pisze...

dziękuje za radę:)pozdrowienia

Anonimowy pisze...

witam. mam pewne pytanie związane z siłownią i braniem odżywek, pisałem po rożnych forach sportowych ale nikt nie umiał mi pomoc, może Pan udzieliłby mi jakiejś porady. mam 18 lat i postępującą wadę wzroku teraz jest -6 na oboje oczu. chciałbym brać kreatynę dokładnie jablczan kreatyny. przy wzroście 180 cm waże tylko 61 kg. jem dośc dużo 4-5 posiłków dziennie i chcialbym przbrac namasie i troche w sile. odżywka ta powoduje wzrost sily i masy mięśniowej, nie jest to coś po czym czlowiek jest tzw "koksem" po prostu zwykła odzywka, jednak tutaj mi się pojawia moje pytanie czy owy szybszy przyrost masy nie spowoduje szybkiego pogłębiania sie wady wzroku? pytanie troche inne od pozostalych ale prosze w jakis sposob o pomoc/poradę.

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie. ta sama odpowiedz co w innym poscie. wada wzroku postepuje przede wszystkim wraz z wysilkiem przy podnoszeniu duzych ciezarow a nie samym przyrostem masy. radzilbym dobierac do cwiczenia mniejsze ciezary, pomimo celu sila/masa. przyjrzyj sie najpierw dokladnie swojej diecie, czy jest wlasciwie skomponowana, czy jesz weglowodany w trakcie i zaraz po wysilku a pozniej duzo bialka. jesli zdecydujesz sie na kreatyne pamietaj o piciu duzej ilosci wody. pzdr

Anonimowy pisze...

Witam!
Moje pytanie może wydać się nietypowe, jednak jest niezwykle ważne dla
mnie i dla mojej przyjaciółki. Otóż minionej nocy uprawialiśmy miłość
oralną. W taki sposób że ona najpierw dała mi rozkosz, a następnie
namiętnie się całowaliśmy i po chwili ja zacząłem ją pieścić ustami, aż
powoli schodząc co raz niżej dotarłem do jej pochwy i zacząłem ją
całować i pieścić, językiem, Moja przyjaciółka ma jeszcze błonę
dziewiczą , jednaka w czasie badani ginekologicznego została ona
naderwana. I tu zaczyna się moje pytanie czy istnieje szansa, aby
doszło w jakikolwiek sposób do zapłodnienia? Jeśli tak to jak duża, i
jak można to prawdopodobieństwo zredukować?
Liczę na rychłą odpowiedź

Wiktor (victor) pisze...

drogi anonimie zglebiajacy ars amandi. twoje pytanie jest rzeczywiscie nietypowe, szansa na zaplodnienie w ten sposob jest bardzo minimalna, takze nie musicie robic nic aby ja zmniejszac. skad wiesz, ze blona dziewicza zostala naderwana w czasie badania ginekologicznego? normalnie istnieja w niej otwory lub jest tylko pierscieniem dookola z duza dziura posrodku. pzdr

Anonimowy pisze...

Bo bardzo szczerze porozmawiałem z moja przyjaciółką. Teraz już mniej się obawiamy po zasięgnięciu informacji z kilku źródeł. i po długiej (jeszcze nie skończonej poza tym) rozmowie. Teraz jednak chyba będzie ona (na chyba szczęście) dotyczyła nie ewentualnych konsekwencji ale raczej powodów, które są o wiele ważniejsze. Dziękuję za odpowiedź.

Anonimowy pisze...

Witam,
nie wiem czy zwracam się do właściwej osoby. Otóż nie wiem kiedy mam przyjąć pierwszą pigułkę antykoncepcyjną. Wiem, że to brzmi głupio. Tzn, ja wiem że ma to być pierwszy dzień miesiączki - taka głupia nie jestem. Tylko , że problem polega na tym że ja przez ponad dwa tygodnie mam takie tzw. brudzenie,a w międzyczasie mam normalne miesiączkowe krwawienie. Mój ginekolog twierdzi że to normalne, ale nie powiem - uciążliwe. Poprosiłam o pigułki bo powiedział, że mogą pomóc, ale nie powiedział czy mam ją wziąść podczas pierwszego dnia brudzenia czy pierwszego dnia normalnego - silnego - krwawienia. Wiem, że temat może sie dla niektórych wydać obrzydliwy, ale naprawdę nie wiem co zrobić i do kogo sie zgłosić. Może zna pan jakąś stronę z darmową poradą ginekologiczną on-line. Naprawde nie wiem co zrobić. Pozdrawiam i przepraszam jesli zwracam się do niewłaściwej osoby.

Wiktor (victor) pisze...

przyjmij pierwsza pigulke w pierwszym dniu silnego krwawienia. po kilku cyklach byc moze brudzenie sie zmniejszy i bedziesz miala mniesze watpliwosci. pzdr

Meliska pisze...

Witam,
Biorę tabletki antykoncepcyjne, zaczelam brac w 5 dniu cyklu, w pierwszym tygodniu stosowania zapomniałam jednej, na drugi dzien spoznielam sie z kolejna.. Czy jestem chroniona czy taka przerwa powoduje calkowity brak jakiejkolwiek antykoncepcji? Jaka szansa ze zaszlam w ciążę w tych dniach? Nastpene tabletki byly brane bez spoznien. Obecnie koncowka drugiego tygodnia. Jaka szansa ze w tym czasei zaszlam w ciaze? Mniej wiecej? ;)
Z gory dziekujje za odpowiedz i pozdrawiam, zycze milego dnia :)

Wiktor (victor) pisze...

droga melisko. trudno odpowiedziec dokladnie na Twoje pytanie. czy jest to pierwszy miesiac brania tabletek? jak wygladaly Twoje wczesniejsze cykle? z informacjami jakimi dysponuje moge jedynie powiedziec, ze szansa jest niewielka, choc niczego nie da sie calkowicie wykluczyc. pzdr

Meliska pisze...

Tak, to było pierwsze opakowanie, wcześniej miałam torbiel, która się wchłonęła. Cykle były nieregularne, od 28 do nawet 46 dni.

Anonimowy pisze...

Witam. Chciałbym się dowidzieć co mogą oznaczać - "Ogniska Hiperintensywne w obrazach T2 i FLAIR, zlokalizowanych głównie podkorowo o charakterze zmian naczyniopochodnych. Najwieksze z nich w lewej okolicyu ciemieniowej ma srednice 0.8 cm. + Zmiany zapalne/poziom płynu w lewej zatoce szczękowej.

Wyzej napisalem wynik badania MR, u 49cio letniej kobiety. Trafiła Ona na to badanie przez silne zawroty głowy, szmer w uchu i utraty równowagi. Licze na szybką odpowiedź, Pozdrawiam!!

Wiktor (victor) pisze...

droga anonimie. wynik badania pokazuje, ze najprawdopodobniej doszlo do drobnego udaru. dodatkow jest jakis plyn w zatoce szczekowej, zapewne wynikajacy z zapalenia zatoki. pzdr

Anonimowy pisze...

Wiktorze, mam pytanie, od ok. 2 miesięcy mam bóle po lewej stronie klatki piersiowej, miałem dwukrotne EKG i dwukrotne USG serca, lekarze stwierdzili, że z sercem jest w porządku, inne wyniki (krew, mocz), lekarze mówią, że też "wzorcowe", no może oprócz podwyższonego hematokrytu. Dostałem różne środki przeciwbólowe np Nimesil, Olfen, Mydocalm, ale żaden z nich nie był skuteczny. A ostatnio od okolo 2 tygodni doszły bóle karku, bóle głowy po lewej stronie, podwójne widzenie przy spoglądaniu w dół a dodatkowo jeszcze bolą mnie mięsnie nóg, zwłaszcza łydki. Trudno mi ustać przez kilka minut, mięśnie sztywnieją...czy to wszystko może być spowodowanem zwyrodnieniem kręgosłupa?
Pozdrawiam
Robert

Ola F. pisze...

Witam serdecznie.
Ostatnio miewałam częste bóle kolan. Gdy wybrałam się do ortopedy, okazało się, że to chondropatia. Jestem jeszcze uczennicą liceum. Myślałam, że to nie będzie przeszkadzało mi w zajeciach wf i gdy lekarz o to pytał, to twierdziłam, że moge ćwiczyć. A co Pan o tym sądzi ? Oczywiście nie wykonuję różnych ćwiczeń obciążających (przysiadów itp.). Jednak często np. przy bieganiu czy graniu w koszykówkę kolana bolą mnie. Lekarz dał mi tabletki przeciwzapalne na miesiac, a gdyby nie przesło, musze iść na zdjęcia osiowe rzepek i własnie się mam na nie wybrać. Mysli Pan, ze moglabym dostać zwolnienie z lekcji wf-u? Czy to możliwe i uzasadnione w takim wypadku ? Bo nie wiem, czy jest szansa rozmawiać o tym ze specjalistą. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozrawiam i dziękuję z góry :*

Wiktor (victor) pisze...

drogi robercie. caloksztalt Twych objawów nasuwa podejrzenie ich neurologicznego pochodzenia, tak więc być może w związku ze zwyrodnieniem kregoslupa. aczkolwiek istnieje tez mozliwosc, ze poszczegolne objawy maja inne pochodzenie, jednakze najpierw skonsultowalbym sie z neurologiem. pzdr

Wiktor (victor) pisze...

droga olu f. jak to w medycynie - to wszystko zalezy. glownie od tego jak nasilna jest chondropatia i jak postepuje. na pewno zdjecie da jakies wskazowki w tym kierunku. jestem pewien, ze lekarz uwzgledni rowniez Twoje zdanie na ten temat przy podejmowaniu decyzji o ewentualnym zwolnieniu, ktore moim zdaniem moze byc jak nabardziej uzasadnione. tylko... jak na poczatku wpomnialem, to zalezy. pzdr

Natal pisze...

Witam serdecznie,
mam 21 lat i od jakiegoś czasu mam dodatkowe skurcze serca odczuwane jako silniejsze uderzenie serca jakby potknięcie na tętnie odczuwane tak jakby wypadało jedno uderzenie. Byłam u lekarza, który zlecił EKG spoczynkowe i na tej podstawie stwierdził dodatkowe skurcze serca spowodowane stresem. Przepisał pól tabletki Betalocu raz dziennie i dwie tabletki asparginu. Przez ok. 3 tyg. nie odczuwałam objawów teraz powróciły. Dodatkowo momentami odczuwam kłucie w klatce piersiowej. Czy mogę obawiać się, że to coś poważniejszego niż tylko nerwicowe skurcze??? Czy lekarz zlekceważył moją osobę nie zlecając holtera, crp, aso, ob i morfologi?? Czy na podstawie tylko EKG spoczynkowego można wykluczyć inne problemy.
Dodatkowo muszę przyznac, że mam stwierdzone skłonności lękowe przez psychiatrę aczkolwiek nie wiem czy to wystarczy aby wyjaśnić takie objawy ze strony serca.

Wiktor (victor) pisze...

droga natal. jesli dodatkowe skurcze wystepuja od czasu d czasu a jestes ogolnie zdrowa i sprawna osoba to nie powinno byc zadnego problemu. martwic by sie mozna gdyby nieregularne skurcze trwaly przez jakis czas (napadowo) i doprowadzaly do omdlen itp z pewnoscia nie ma potrzeby robic wszystkich wymienionych przez Ciebie badan, nie uwarzam, by Twoj lekarz jakkolwiek Cie zlekcewazyl. jesli mowisz, ze masz sklonnosci lkowe to bardzo prawdopodobne ze wplywa to na to jak odbierasz i interpretujesz sygnaly przekazywane przez Twoje cialo. jak juz wczesniej powiedzialem nie ma powodow do zmartwien jezeli objawy sie ie nasila i nie spowoduja innych zmian. pzdr

~INES~ pisze...

Panie doktorze nie wiem czy bedzie Pan w stanie,ale bardzo prosze o indyidualna interpretacje wynikow nasienia meza:
-czas uplynnienia 30min
-lepkosc - prawidlowa
-objetosc 4,0ml
-pH 8,3

1. Preparat bezposredni
- wystepowanie aglutynacji - nb
- komorki spermatogenezy <5,0mln/ml
- leukocyty <1,0mln/ml
- bakterie - liczne w preparacie
- bezpostaciowe cialkaprostaty - nb

2. Ruchliwosc plemnikow
- ruch kategorii A 5%
- ruch kategorii B 30%
- ruch kategorii C 40%
- brak ruchu kategorii D 25%

3. Liczba plemnikow
- liczba plemnikow w mln/ml - 27,0
- liczba plemnikow w mln/ejakulat - 108,0

4. Żywotnosc plemnikow
- plemniki żywe 85%
- plemniki martwe 15%

5. Morfologia plemnikow
- plemniki o prawidlowej budowie - 13%
- plemniki o nieprawidlowej budowie - 87%
- defekt glowki - 59%
- defekt szyjki/wstawki - 15%
- defekt witki - 4%
- przywieszka cytoplazmatyczna - 9%

6. Test migracji " swim up "
- liczba plemnikow w mln/ml 1,0
Czy mamy z mezem szanse na naturalna ciaze i czy to prawda ze plemniki o nie prawidlowej budowie nie moga zaplodnic jajeczka?? pozdrawiam i z gory dziekuje

Anonimowy pisze...

Szanowny Panie,
od czterech dni boli mnie brzuch. Śmiem twierdzić, że część tego bólu siedzi w głowie, bo kiedy się czymś zajmę zapominam o tym i jest normalnie. Ból jest raczje nieduży. Czuję go jednak w różnych miejsach jamy brzusznej. Mam wrażenie jakby wnętrzności mi się przemieszczały. Może to tylko wrażenie. To nie może być ciąża. (Oby). Od ostatniego stosunku minęło 1,5 miesiąca i mialam w tym czasie 2 razy okres. (1 bardzo obfity, 2 mniej). Róźniły się one jednak od innych. Ale myślę, że to raczej nieistotne. 34 dni temu się trochę naciągałam i nie wiem czy ten ból może być tym spowodowany. Proszę o poradę.
O.

Anonimowy pisze...

Jeszcze raz ja. NIe 34, a 4.
O.

Wiktor (victor) pisze...

droga ines. nie jestem specjalista do spraw analizy nasienia, ale podane wyniki wydaja się wskazywać, że ze strony męża nie powinno być kłopotów z płodnościa, nie oznacza to automatycznie, ze zajdziesz w ciaze, poniewaz cos mogloby byc rowniez po Twojej stronie. nieprawidlowo zbudowane plemniki maja duzo mniejsza szanse na zaplodnienie, ale to raczej zalezy od konkretnej nieprawidlowosci. pzdr i zycze upragnionego potomka

Wiktor (victor) pisze...

droga anonimie. twoj bol brzucha nie ma zadnych cech charakterystycznych, wiec trudno tu postawic jakakolwiek diagnoze. obserwuj go - jesli bedzie sie nasilal wybierz sie do lekarza. pzdr

Anonimowy pisze...

Panie Wiktorze, dziękuję za poradę, byłem u neurologa, ten stwierdził, że z jego punktu widzenia jest ok...zatem, co o tym sądzić? nadal szukać lekarzy i robić wyniki? powiem tak, trochę "daję" odpocząc sercu i nie wmawiam sobie, że to serce, ale z drugiej strony, ciągle mnie boli po tej lewej stronie, dodatkowo zaczyna mnie boleć brzuch (nie wiem dokładnie czy on...), czy to może być na tle nerwowym? dodam, że od jakiegoś czasu stolec jest tylko rzadki :(. Sa tez chwile, gdy ciężko mi złapac oddech i mam uczucie duszności...
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

PS ten ostatni post był od Roberta...

Dawid pisze...

Witam panie Witkorze. Bolał mnie kręgosłup. POszedłem na prześwietlenie i ze zdjęciami dostałem następujące informacje:

RTG kręgosłupa L-S

Spłaszczenie lordozy.
Poziome ustawienie k. krzyżowej.
Niezrośnięcie łuku S1 i wytworzenie pseudostawu wyrostka ościstego L5 z częścią łuku po stronie lewej.
Niewielkie wpouklanie jąder miażdzysttych w obrębie trzonów lędźwiowych.
Niewielkie podwichnięcie w stawach międzywyrostkowych L4-L5
Stawy krzyżowo-biodrowe zatarte w odcinkach górnych-przy wskazaniach zdj osiowe.

Co oznaczają poszczególne informacje, gdzie mógłbym znaleźć więcej informacji (pol/ang)i najważniejsze - czy mogę biegać i grać w siatkówkę??

«Najstarsze ‹Starsze   1 – 200 z 671   Nowsze› Najnowsze»